IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина основателят на компанията Ferrero

Течният шоколад Нутела направи Микеле Фереро най-богатия мъж в Италия

15:46 | 15.02.15 г. 1
Почина основателят на компанията Ferrero

Бащата на течния шоколад Нутела почина на 89-годишна възраст, предадоха световните агенции, като се позоваха на италиански медии. 

Микеле Фереро, най-богатият мъж на Италия, е починал вчера. Смъртта му поставя въпроса за наследяването на контролираната от клана Фереро едноименна компания за шоколадови изделия, чиито продажби възлизат на около 8 милиарда евро. Повдига се въпросът и дали компанията няма да се обедини с друг гигант, отбелязва Ройтерс.

Микеле Фереро наследи от баща си, който бил сладкар, малка фирма, основана през 1946 г. но и рецептата за течен шоколад, произвеждан на основата на лешници и какао. През 1964 г. продуктът беше кръстен именно Нутела (Nutella) и благодарение на него Микеле Фереро изгради цяла сладкарска империя.

Днес групата Ferrero, включваща марките Киндер, Фереро и Мон Шери, наброява 22 000 служители по света. Само приходите от продажбите на Нутела възлизат на 1,7 милиарда евро годишно. 11 завода на Фереро по света произвеждат годишно по 365 000 тона Нутела, се казва в информацията, цитирана от БТА.

Микеле Фереро отстъпи президентския пост на холдинга си през 2011 г. на сина си Джовани, който е на 50 години.

Според сп. "Форбс" семейство Фереро разполага със състояние, възлизащо на 14,8 милиарда евро. През 2013 г. Джовани Фереро отрече твърденията, че Нестле поискали да откупят компанията му. Тогава той заяви, че Фереро не се продава. Но запознати с бизнеса казват, че Джовани Фереро не се интересувал толкова много от ръководенето на холдинга, отколкото се интересувал брат му Пиетро, който обаче почина от сърдечен удар през 2011 г., докато караше велосипед в Южна Африка.

Микеле Фереро никога не е допускал външни лица да се бъркат в бизнеса му. Допреди няколко години всеки ден той пътуваше с хеликоптер от вилата си в Монте Карло до централата на Фереро в град Алба, в Северозападна Италия, за да опита новите продукти и за да предложи идеи за нови лакомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Обичам само оригиналната Нутела, в стъклените опаковки.Другото е имитация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още