IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на HSBC има сметка с 5 млн. паунда в швейцарския клон

Стюарт Гъливер живее в Хонконг, плаща данъци там и не дължи нищо на британската хазна, посочиха от британската банка

09:16 | 23.02.15 г. 1
Изпълнителният директор на HSBC има сметка с 5 млн. паунда в швейцарския клон

HSBC потвърди, че изпълнителният директор Стюарт Гъливер разполага със сметка в швейцарското подразделение на банката, където държи своите бонуси, пише BBC.

В отговор на въпрос на The Guardian банката посочи, че Гъливер има 5 млн. паунда в сметката, която контролира с помощта на панамско дружество. От HSBC все пак изтъкнаха, че изпълнителният директор живее в Хонконг, плаща данъци там и не дължи нищо на британската хазна. В изявлението не бе спомената панамската компания.

Подробностите около сметката на Гъливер се появиха в същия ден, в който HSBC публикува своите годишни резултати.

В статията на The Guardian не се посочват каквито и да е неправомерни действия от страна на Гъливер, но новината доведе до още въпроси относно дейността на HSBC в бизнеса с данъчни консултации.

По-рано този месец британската банка призна за пропуски в своето швейцарско дъщерно дружество в отговор на съобщенията в медиите, че компанията е помогнала на заможни клиенти да прикриват активи и данъци за милиони долари.

"Ние признаваме и отчитаме проблемите със спазването на контрола", посочиха от HSBC, след като авторитетни медии, включително френският вестник Le Monde и The Guardian, публикуваха материали относно нейното швейцарско подразделение. Британското издание цитира документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти чрез Le Monde.

От HSBC заявиха в отговор, че тяхното швейцарско звено не е било напълно интегрирано след закупуването му през 1999 г., което позволява спазването на "значително по-ниски" стандарти.

Документите показаха, че 74 свързани с България лица притежават сметки в швейцарския клон на британската банка. Според данните 11 на сто от 74-те свързани със страната ни лица имат българско гражданство, или около осем души.

Информацията бе разпространена от Международния консорциум на разследващите журналисти – сдружение, което включва независими журналисти от 45 държави. Организацията започна преди няколко дни да изнася данни от мащабно разследване с кодово име Swissleaks, проведено съвместно с френския ежедневник Le Monde. На сайта на консорциума бяха публикувани данни за над 106 000 клиенти от 203 държави, укривали данъци за депозити на стойност над 100 млрд. долара в сметки в HSBC.

Според данните на консорциума в периода 1988-2006 г. сметките на българи са 95, докато тези на свързани със страната лица са общо 204. Към момента броят на активните сметки е 54, като 52 от тях са със суми под 10 млн. долара, една – със сума между 10 и 20 млн. долара и една – със сума между 20 и 30 млн. долара. Най-голямата сметка е на стойност 264,1 млн. долара, като по този начин общата сума на активите надхвърля 300 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Това са му само джобните за 1 седмица на изпълнителния директор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още