IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде заден за биогоривата, произведени от хранителни култури

Делът им в крайното потребление трябва да достигне 6% към 2020 г., а не 7%, каквато беше предишната договорка

13:08 | 25.02.15 г.
ЕС даде заден за биогоривата, произведени от хранителни култури

Комисията по околна среда на Европейския парламент (ЕП) наложи малко по-строг лимит на дела на биогоривата, произведени от хранителни култури, използвани за транспортни цели, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Тези, които искат да се насърчи производството на ново поколение биогорива от отпадъци и водорасли, приветстваха решението на евродепутатите, но инвеститорите, които са вложили много в култури като царевица и рапица, предупреждават, че има риск от загуба на работни места.

Сегашното законодателство на Европейския съюз (ЕС) изисква от държавите членки до 2020 г. да увеличат до 10 на сто дела на възобновяемите източници на енергия в транспорта. Същевременно директивата за качеството на горивата изисква в същия срок с 6% да бъде намален въглеродният отпечатък на транспортния сектор.

Европейските законодатели се бяха договорили делът на биогоривата в крайното потребление да достигне 7 на сто, а сега го намаляват с 1 процентен пункт до 6 на сто заради натиска на експерти, които предупреждават, че производството на биогорива води до ръст на цените на храните. Заради засиленото търсене на биогорива в Европа фермери, включително и на други континенти, отглеждат продукция за енергийния сектор, а оттам това се отразява на цените на храните.

Освен въздействието върху цените на храните, използването на земеделска земя за производство на биогорива води и до обезлесяване, което поражда риск от увеличаване на вредните емисии в атмосферата.

От индустрията възразяват на мярката с мотива, че би могло да се работи за подобряване на производителността и повторната обработка на изоставени земи. Отпадните продукти от производството на биогорива освен това могат да се ползват и в селското стопанство, например – за храна на животните.

Комисията по околна среда реши още, че Европейската комисия, Парламентът и Съветът на ЕС трябва да започнат директни преговори за нов законодателен текст, вместо да изчакват парламентарна сесия за вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още