IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС реформира политиката си за биогоривата

Целта за дела на биогоривата, произведени от хранителни суровини, се намалява до 7% от потреблението

09:30 | 31.05.14 г.
ЕС реформира политиката си за биогоривата

Постоянните представители на държавите от Европейския съюз (ЕС) са се договорили да намалят дела на биогоривата от първо поколение (произведени от хранителни суровини – бел. ред.) от 10 на сто до 7 на сто от потреблението, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Природозащитници определят решението като „стъпка в правилната посока“.

Дипломатите са се срещнали вчера, за да подготвят предстоящото заседание на Съвета на ЕС. Целта за съвременните биогорива, които включват горива от селскостопански отпадъци и остатъци, е определена на 0,5% от горивата за транспорт. Тя обаче не е задължителна и държавите-членки могат да я намалят допълнително съобразно нуждите си, без да дават обяснения.

Това представлява сериозна промяна в сравнение с предходния текст, предложен от литовското председателство на ЕС, който беше отхвърлен през декември.

„Споразумението е слабо, но е по-добре в сравнение с никакво“, коментира Марк Херман Оливър, анализатор за биогоривата в Oxfam. Според него това е „плаха стъпка в правилната посока“.

Редица страни от ЕС, включително Белгия, Швеция, Холандия и Люксембург, отхвърлиха целта от 7% през декември, като настояваха за по-амбициозна политика за борбата с изменението на климата. Швеция например предлагаше лимитът да се намали до 4%, а Европарламентът предложи в края на миналата година таванът да бъде 6%.

Биогоривата от първо поколение се свързват с обезлесяването и заграбването на земя в развиващия се свят. Според скорошен доклад на Виенския университет по икономика и бизнес администрация глобалният отпечатък от търсенето на биоенергия в ЕС се равнява на суша с площта на Швеция.

"Биогоривата увеличават глада, обезлесяването и изменението на климата, така че е облекчение да видим как дипломатите на ЕС най-накрая се съгласяват да ги ограничат“, коментира Роби Блейк от организацията „Friends of the Earth Europe“.

Неправителствени организации призовават за постепенното премахване на биогоривата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още