IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Биогоривата да не се конкурират с производството на храни

Много земеделски площи се преобразуват и вместо храни, на тях се отглеждат енергийни култури

10:39 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Биогоривата да не се конкурират с производството на храни

Биогоривата са един от начините за намаляване зависимостта на икономиките от петрол. Същевременно обаче тяхното производство поражда сериозни проблеми.

Много държави в ЕС видяха лъч светлина в биогоривата – от една страна да постигнат по-малко замърсяване на околната среда, а от друга - да се отърват от зависимости, и по тази причина започнаха да стимулират производството на култури като рапица, предназначени за производството на биогориво.

Тези политики обаче доведоха до изкривяване в селското стопанство – все повече земеделски площи се преобразуват и се засаждат с култури, предназначени за горива, а не за храни.

За да бъде избегнат този проблем, от Европейската комисия излязоха с ново предложение, според което биогоривата трябва да бъдат около 5% от използваната възобновяемата енергия. В момента този дял е 10%.

Освен това от ЕК ще се опитат да насърчат производството на биогоривата от т.нар. „второ поколение“, т.е от отпадъци или слама. При изгарянето на тези горива в атмосферата се отделят по-малко количество парникови газове, в сравнение с изкопаемите горива. Освен това производството на този вид горива не са пряко свързани с глобалното производство на храни.

Целта е да се търсят горива, чието изгаряне замърсява по-малко атмосферата, не е свързано с пряко с производството на храни, а същевременно намалява зависимостта на ЕС от внос на изкопаеми горива, коментира комисарят по действия в областта на климата Кони Хедегор.

Биогоривата са нисковъглеродна алтернатива на изкопаемите горива. При ефективното им производство те имат по-висока енергийна плътност и отделят по-малко парникови газове, в сравнение с петрола, природния газ или въглищата.

Според някои учени обаче ефектът е минимален, тъй като при производството на културите се отделят толкова парникови газове, колкото и петролът, който те заменят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още