IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК преразглежда политиката си за насърчаване на биогоривата

Под натиска на екоорганизации Брюксел реши да направи законови промени и да ограничи производството на биогорива от хранителни култури

11:27 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК преразглежда политиката си за насърчаване на биогоривата

Европейската комисия (ЕК) ще преразгледа насърчителните политики в сферата на биогоривата заради опасенията, че те ще допринесат за обезлесяването и скока на цените на храните, пише FT.

В началото на следващия месец ще бъдат предложени законодателни промени, които предвиждат да бъде ограничен обемът на транспортните горива, произвеждани от хранителни култури.

Поправките ще се осъществят под натиска на екоорганизации, които изразиха несъгласие с европейските политики в сферата на биогоривата заради рекордните цени на суровините и храните.

В европейската индустрия с биогоривата обаче бяха направени сериозни инвестиции под натиска на Брюксел. Сега бизнесът се опасява, че заради готвените промени тези инвестиции са застрашени.

"Настоящото предложение на Европейската комисия заплашва една индустрия, която възникна като отговор на нейните политики и е инвестирала значителни средства в следващото поколение технологии за производство на биогорива", коментира Жан-Филип Пюг, главен изпълнителен директор на френската компания Sofiproteol.

Съгласно новите законодателни предложения държавите-членки на Европейския съюз ще трябва да изпълнят европейската цел биогоривата да достигнат 10-процентен дял към 2020 г., но половината от тях трябва да бъдат произведени от смет или селскостопански отпадъци, а не от хранителни култури.

Страните от ЕС освен това ще получават по-малко кредити за горивата, които се представят зле по отношение оценката на въздействието им върху земята и енергийната им интензивност. Освен това след 2020 г. няма да има никакви преференции за биогоривата, произведени от хранителни култури.

Предложенията трябва да бъдат одобрени от държавите-членки, включително Германия и Франция, които са пионерите в производството на биодизел в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още