IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция няма да свива бюджетния дефицит, ако това застрашава растежа

Ще спазим двугодишния срок за привеждане на бюджета под контрол, обеща премиерът Манюел Валс

13:04 | 20.03.15 г.
<p>
	Френският премиер Манюел Валс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският премиер Манюел Валс. Снимка: Ройтерс

Франция се ангажира да приведе бюджетния си дефицит под контрол, ако това обаче не е за сметка на икономическия растеж, който започва да се възвръща, заяви френският премиер Манюел Валс след среща с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

"Обясних на ЕК, че Франция ще спазва своите бюджетни задължения. Двугодишното споразумение (отсрочката от две години, дадена от ЕК на Париж за привеждане на бюджетния дефицит в рамките на максимално разрешените 3% от БВП – бел. ред.) ще бъде спазено", обеща Валс.

Правителството ще трябва да намери достатъчно средства, за да изпълни своите обещания за намаляване на структурния дефицит с 0,5% от БВП през 2015 г., с 0,8% през 2016 г. и с 0,9% през 2017 г.

През 2015 г. Париж ще трябва да свие разходите си с приблизително 4 млрд. евро, за да достигне поставената от Брюксел цел.

Сред реформите, които френското правителство обеща да приложи, са Пакта за отговорността, Maкроикономическата харта, както и разширяването на реформата на социалния диалог и бъдещите мерки за подпомагане на заетостта в малките и средни предприятия.

В едно от последните си интервюта председателят на ЕК Юнкер повтори становището на Брюксел, че френските ангажименти в областта на структурните реформи са "не са достатъчни".

"Бих искал обхватът на Maкроикономическата харта да бъде разширен още повече", заяви той.

Френският премиер Манюел Валс посочи още, че Париж няма да предприема каквито и да е бюджетни усилия или мерки, които ще застрашат растежа, който по думите му "изглежда се завръща отново".

"Информирах ЕК, че никога няма да предприема мерки, които биха могли да навредят на икономическия растеж, който започва да се завръща", подчерта министър-председателят, тъй като "всяко ново начинание, което подкопава икономическия растеж, няма да е опция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още