IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Statoil планира да съкрати 11% от персонала си?

Застрашени са поне 2400 работни места, съобщават местни медии

14:51 | 13.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Statoil планира  да съкрати 11% от персонала си?

Отслабеният заради спада на цените на петрола норвежки петролен гигант Statoil вероятно ще обяви закриването на 2400 работни места или близо 11 на сто от персонала си през май, предаде AFP, позовавайки се на информация на местния  Dagens Naerinsliv. Според информацията като част от мерките за икономии в концерна работните си места могат да загубят инженери в сферата на сондирането, но и в развойната дейност и поддръжката на  находищата, както и в администрацията. 

„Работим, за да увеличим производителността в компанията и  това би могло да има последици за заетостта, но все още е прекалено рано да се каже в какъв мащаб", заяви говорител на Statoil пред  AFP.

Тези мерки са част от програма, чиято цел е да се  икономисат 1,7 милиарда долара годишно, обявена през 2014  година, когато един барел петрол струваше все още над 100 долара.

Спадът на котировките на черното злато, което днес се  търгува за под 60 долара, принуждава петролните компании да засилят мерките си за икономии чрез свивания на персонала,  инвестициите и спиране или анулиране на проекти.

През 2014 година Statoil закри или преразпредели 1950  работни места по силата на програмата си за намаляване на разходите. В края на годината за групата работеха 22 500 души, припомня агенцията.  

В края на миналата година норвежката държавна енергийна компания обяви, че продава бизнеса си с природен газ в Азербайджан като част от опитите си да подобри рентабилността си в условията на спадащите цени на петрола. Statoil продава 15,5-процентовия си дял в газовия проект „Шах Дениз“ в Азербайджан на националната петролна компания на Малайзия Petronas. Цената на дела е 2,25 млрд. долара. Продажбата се вмества в стратегията на Statoil за свиване на портфейла си и увеличаване печалбата на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Значи, сметките нещо са се объркали....Освен, ако тайничко, не са целели именно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
еми бяха ама с тея цени победиха С.Арабия и такива като Норвегията, а спечелиха най-вече жълтурите .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Съкращават, я! Щото добивът им е възскъпичък и маржът им клони към нулата. Когато и ако се научат да питат, може и да се оправят. Дотогава, казано е:- Момци, мъчно ми е за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още