IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обяви допълнителни икономии за 9 млрд. евро до 2016 г.

До 2017 г. бюджетният дефицит трябва да падне под прага от 3% от БВП

17:44 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция обяви допълнителни икономии за 9 млрд. евро до 2016 г.

Френското правителство обяви нов план за спестяване на бюджетни средства в битката си да намали бюджетния дефицит под лимита на Европейския съюз.

В рамките на т. нар. „програма за стабилност“  се предвиждат допълнителни икономии от 9 млрд. евро през 2015 и 2016 година като компенсация за недостатъчните постъпления, предават Ройтерс и БТА.

В последните месеци Европейската комисия засили натиска си над Париж през  с настояване за по-голямо намаление на бюджетния дефицит.

Министерството на икономиката аргументира подробно  допълнителните икономии от 4 млрд. евро за 2015 г., необходими поради твърде ниската инфлация тази година, и обяви без да дава подробности още 5 млрд. евро икономии за догодина.

Едновременно с това правителството се ангажира да намалява редовно бюджетния дефицит до 2017 година, за да спадне под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Кабинетът реши също така да ограничи понижаването на структурния дефицит (изчисляван без отчитане на конюнктурните фактори) до 0,5 процентни пункта от БВП годишно (около 10 млрд. евро) до 2017 година. Това е под искането на Брюксел за намаляване на структурния дефицит с 0,8 пункта през 2016 година и 0,9 пункта през 2017 година.

„Решихме, с цялото ни уважение към комисията, че е възможен и друг начин за постигане на същите цели и дори по-високи", изтъкна министърът на финансите Мишел Сапен пред журналисти.

Той отбеляза, че стриктното прилагане на европейските препоръки би  довело до спад на растежа, а това би попречило на намаляването на безработицата.

Мишел Сапен и държавният секретар за бюджета Кристиан Екер ще представят тази програма за бюджетна стабилност пред комисията по финанси на Националното събрание.

Миналата седмица министерството на финансите обяви, че ще изпълни ангажимента си за свеждане на бюджетния дефицит под прага от 3 процента от БВП през 2017 година, надявайки се през 2015 година той да бъде намален до 3,8 на сто спрямо 4% през 2014 година, а след това да достигне 3,3 на сто през 2016 година и 2,7 на сто през 2017 година.

Министерството се основава на предпазливи прогнози за растеж от 1% тази година и 1,5 на сто през 2016 и 2017 година. Като допълнение към текста за бюджета правителството ще  изпрати на Брюксел и много подробна национална програма за реформи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още