IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започна да пълни газовите хранилища

Хранилищата са важна част от газовата инфраструктура, която помага на Киев да изпълнява задълженията си по транзита на газ за Европа

11:55 | 20.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна започна да пълни газовите хранилища

През април Украйна е започнала отново да нагнетява природен газ в хранилищата си, става ясно от съобщение на оператора на съоръженията – украинската „Укртрансгаз”, цитирано от руската информационна агенция ТАСС.

Според данните към средата на април в хранилищата в страната има 7,92 млрд. куб. метра, което е с 3% повече спрямо началото на месеца. Спрямо същия период на 2014 година газа в украинските хранилища е със 7,5% повече.

Газовите хранилища са част от инфраструктурата, необходима на страната, за да изпълнява без проблеми задълженията си по транзита на руски природен газ за Европа. Трасетата през Украйна са едни от важните за Югоизточна Европа, а за някои страни, сред които и България – основният път на суровината.

От „Газпром” обаче от месеци предупреждават, че през 2019 година Русия прекратява транзита през Украйна за сметка на „Турски поток”, който ще стане основното трасе за региона. На този етап обаче строителството на газопровода не е започнало.

Български анализатори вече прогнозираха, че транзитът през Украйна действително ще бъде спрян през 2019 година, когато изтичат договорите между Москва и Киев. След това обаче ЕС ще купува газа на руско-украинската граница, а не както „Газпром” предрича – чрез „Турски поток” от точка на турско-гръцката граница.

В зависимост от климатичните условия през годината през пролетните месеци март и април започва нагнетяване на природен газ в хранилащата по света. Справка на сайта на "Булгартрансгаз" - оператор на българското газохранилище в Чирен, показва, че у нас тези дейности все още не са започнали.

Към 14 април в хранилището има 166 млн. куб. метра природен газ, а в седмицата от 6 до 14 април от "Чирен" нито е теглен, нито е нагнетяван природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още