IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco отчете най-голямата годишна загуба в историята си

Най-големият британски търговец на дребно оповести загуба преди облагане с данъци в размер на 6,4 млрд. паунда

10:42 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tesco отчете най-голямата годишна загуба в историята си

Най-големият британски търговец на дребно Tesco отчете най-голямата годишна загуба в своята 96-годишна история в сряда, след като отписа активи на стойност 4,7 млрд. паунда.

Компанията също така бе засегната от счетоводен скандал и спад на продажбите поради бруталната ценова война между супермаркетите на Острова. Това доведе до годишна загуба преди облагане с данъци в размер на 6,38 млрд. паунда през годината до 28 февруари.

Веригата супермаркети оповести значителен спад на продажбите с 6,3 на сто в Ирландия. Понижението е най-силното от второто тримесечие на 2014 г., когато продажбите отстъпиха със 7,3 на сто.

"Ние видяхме силна конкуренция от намалената търговия на дребно и това потисна нашето представяне при продажбите, особено в Ирландия", съобщиха от Tesco, като отбелязват, че спадът на еврото спрямо британската лира също е бил сред факторите, повлияли на представянето за периода.

Tesco бе засегнат от значителен счетоводен скандал през миналата година, след като бе установено, че дружеството е надценило своята печалба в размер на 250 млн. паунда. Това доведе до редица съдебни дела от акционери, които продължават и в момента.

В тази връзка главният изпълнителен директор Дейв Люис заяви, че това е било "една трудна година за Tesco".

"Резултатите ни, публикувани днес, отразяват влошаването на пазара и проблемите с нашата конкурентоспособност през последните години", каза той в изявление, придружаващо отчета на групата.

"Изправени сме пред тази реалност. Искаме да се освободим от миналото и да започнем да се възстановяваме... Вече започваме да виждаме началото на окуражаващи сигнали от това, което сме правили досега", добави той.

Люис предупреди, че пазарът е "предизвикателство" и Tesco не очаквал "някакъв подем през следващите месеци". По думите му инвеститорите трябва да очакват "повишено ниво на волатилност в краткосрочен план".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още