IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за или против ГМО в Европа добива ново измерение

В ЕС има много малко генномодифицирани храни за хора, но той внася значителни количества ГМО за животни

12:21 | 10.05.15 г. 9
<p>
	Протести срещу Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) в Мюнхен. Противниците на споразумението го свързват с по-широко навлизане на ГМО на европейския пазар.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести срещу Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) в Мюнхен. Противниците на споразумението го свързват с по-широко навлизане на ГМО на европейския пазар. Снимка: Ройтерс

Според ЕвропаБио тази директива, както и предложението на ЕК от 22 април първо ще наведат хората на мисълта, че даден ГМО продукт не е безопасен. Според организацията за защита на околната среда Грийнпийс, представена на семинара в Милано от Марко Контиеро, директор по селскостопанската политика и политиката за ГМО, проблем и с новата директива и с предложението на ЕК от 22 април е, че и в двата случая първо има разрешаване на ЕК за пускане на пазара на дадено ГМО, а после идва възможността за страна членка да го  забрани или ограничи.

Днес в ЕС се отглежда за комерсиални цели генномодифицирана царевица Ц МОН 810. При нея генното модифициране цели да защити посевите от пеперудата вредител, наречена царевичен стъблопробивач или на латински Ostrinia nubilalis. МОН 810 беше разрешен през 1998 г. и се култивира в 5 страни членки (Испания, Португалия, Чехия, Словакия и Румъния) на обща площ 150 хил. хектара, от които 137 хил. хектара са в Испания. Това е по-малко от 1,5% от посевите с царевица в целия ЕС.

В света ГМО се култивират на 175 милиона хектара, като повечето от културите са соя, царевица, памук и маслодайна рапица. През 2010 г. ГМ картоф, наречен амфлора, беше разрешен от ЕС за култивиране с цел добив на нишесте, но това е минало и той вече не е разрешен за отглеждане.

Има 8 чакащи молби за издаване на разрешения за отглеждане на ГМО култури в ЕС, в това число и молбата за подновяване на разрешението за царевицата МОН 810. По четири от молбите ЕАБС се е изказала положително, по 4 четири ЕАБС все още анализира риска.

Към днешна дата 58 ГМО са разрешени в ЕС за използване за храна за животни и за хора. 58 молби чакат за такова разрешение, като от тях 17 са получили положително мнение на ЕАБС, а при една мнението е, че ЕАБС не е заключила категорично, че няма риск. ЕС води и регистър на разрешените ГМО растения и точният обхват на разрешенията за тях, който може да се провери на интернет адрес: http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

Дали всичко това означава, че ЕС вече е залят от генномодифицирани храни за животни и хора?

Малко хора знаят, че в ЕС има много малко генномодифицирани храни за хора, но ЕС внася значителни количества генномодифицирани храни за животни. ЕС се нуждае от 36 милиона тона соя годишно, за да нахрани добитъка си, но произвежда годишно едва 1,4 милиона тона соя.

Това е естествено соя, която не е генномодифицирана, защото в ЕС няма издадено разрешение за култивиране на генномодифицирана соя. Но това не означава, че в Европа не се появява генномодифицирана соя, която дори достига до трапезата на най-заклетите противници на ГМО, посочи на семинара в Милано италианската фермерка Дебора Пиован, вицепрезидент на Конфедерацията на италианските селскостопански производители в община Ровиго. Тя изтъкна и конкретен пример с животно, в чиято храна има генномодифицирана соя, после може да се произвежда така цененото и смятано за здравословно от италианците прошуто например.

Тоест добитъкът на ЕС е силно зависим от продукцията на трети страни, за да си набави необходимите растителни протеини. През 2013 г. ЕС е внесла 18,5 милиона тона соев шрот за животни, и 13,5 тона соя, което е над 60 процента от нуждите на европейския добитък от растителни протеини. Този внос основно идва от трети страни, в които култивирането на ГМО е широкоразпространено. 90 процента от този внос идва от четири трети страни, в които процентът на терените за култивиране на соя, засадени с генномодифицирана соя са около 90 процента.

През 2013 г. 43,8 процента от вноса идваше от Бразилия, където 89 процента от културите на соя са генномодифицирани, а 22,4 процента идваше от Аржентина, където 100 процента от културите на соя са генномодифицирани. 15,9 процента идват от САЩ, където 93 процента от културите на соя са генномодицифирани, а 7,3 процента идва от Парагвай, където 95 процента от соята е генномодифицирана, сочат данни, представени на семинара в Милано.

Тези данни де факто означават, че дебатът за или против ГМО добива ново измерение, за което малко хора си дават сметка.

Аргументи като това ЕС да започне да отглежда нужната й соя не могат да се прилагат тук, защото ЕС няма толкова територия, за да отглежда соята, необходима за добитъка й. Всичко това показва, че полемиката относно ГМО е много по-дълбока и не се свежда само до за или против ГМО.

От друга страна, евроскептицизмът в ЕС, който расте, кара много хора да се съмняват в добронамереността на ЕК и да си мислят, че Брюксел се опитва да им налага правила относно ГМО. Ето защо със своето предложение от 22 април и новата европейска директива за ГМО културите, Брюксел дава правото на силен глас на страните членки, но притеснява селскостопанските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
Зарзаватчийски глас
преди 8 години
ГМО отдавна властстват в Европа, а по времето на усмихнатия Уоруик и със съдействието на нашите власти завладяха и нашата благодатна земя. Ручаме ги доматите с пластмасата, и какво ли още не, колците са лукс от миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Зарзаватчийски глас
преди 8 години
ГМО отдавна властстват в Европа, а по времето на усмихнатия Уоруик и със съдействието на нашите власти завладяха и нашата благодатна земя. Ручаме ги доматите с пластмасата, и какво ли още не, колците са лукс от миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Един Българин
преди 8 години
Започна се със земята на чужденци, а сега и ГМО. Царевица не ям не защото не обичам, а защото е ГМО и то чисто. Като на италианците им трябва соя, ЕС да спонсорира лаборатории и да изкупува/субсидира само естествени продукти. От това зависи животът и здравето ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Какви нови измерения, какъв дебат бе...?Никакви ГМО в Европа или ще има безредици и патаклама!Да не са посмяли да ни ги наложат по политически причини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
Войната с човека се води на всякакви фронтове, и тя се води от хора, които са забравили, че са човеци!Нашите управници, които искат чичо Сам да им е чичо, да си извадят главите от миризливите *** на "Америка за България" и да заемат достойно положение, в името на хората!ГМО-то е откровена война с населението на Земята!Как мислите фамилиите Ротшилдови и сие живеят до пределна старост?Мислите ли, че на масата им има ГМО храна? Или че се ваксинират!Да сте чули правнуците на английската кралица да са ваксинирани?Или да ги хранят с изкуствени млека?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Каквото има в хладилникът на еди народ, то той това ще произвежда. За каквито стоки има пари еди народ, то те това и ще произвеждат. Защо да произвежда прошуто и ементал, след като хората имат пари за сурогатни стоки - и те това купуват. Така джобът на народа определя посоката на индустрията и качеството на стоките й. ТО ТОВА ЗАВИСИ, И ЗА КУЛТУРАТА, И ИЗОБЩО ВСИЧКО. http://chetohche.blog.bg/***/2015/03/31/trudyt-na-rabotnicite-e-ograben-ot-rabotodatelite-s-24-milia.1350412
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
6,4% от заетите в България, работят в аграрният сектор, а в Полша 12,6%. Гърция - 13%, а Виетнам - 47,4%. Румъния 29%. Аржентина 0,6%. На зает в българският аграрен сектор се пада 16 600 долара добавена стойност. В Полша на зает поляк в аграрният сектор е 3 320 долара добавена стойност. Гърция - 13 260 долара. Естония - 12 530 долара. Виетнам - 470 долара. Румъния - 9 117 долара, а Аржентина - 12 060 долара. Чехия - 7 170 долара. Швейцария - 27 280 долара. И Испания - 40 125 долара добавена стойност на зает в селското стопанство. .. България има 172 трактора на 100 кв. км, Полша - 1 257 трактора, Аржентина - 87 трактора, Естония 604 трактора, Виетнам 262 трактора, Швейцария 2 600 трактора, Гърция 1000 трактора, Чехия 262 трактора. И Испания - 830 трактора на 100 кв. км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Харесва ми ,че всяка държава може да забрани ГМО В Испания има смъртен случай и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1593235427621352Глифозатът (N-(phosphonomethyl)glycine) е системен, широкоспектърен хербицид, който действа като блокира ензим, отговорен за създаването на протеини в растенията. Това означава, че той е токсичен за всяко растение, което не е генетично модифицирано, за да издържи на веществотоКазано просто глифозатът убива пчелите и нормалните растения и причинява рак и т.н. болести при човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Нашите слуги на чужди интереси са съгласни с Чичо Сам, не с ЕС (!!), без дори да са чели съглашението, само и само да останат във властта и да доят метилявите овце. Срамна, безотговорна и недопустима позиция за "елит" и "държавници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още