IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Единният капиталов пазар в Европа ще стимулира малките и средни предприятия?

Общият пазар е стъпка напред, но ще отнеме доста време, за да се развие, смята ръководителят на Виенската фондова борса

12:09 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Единният капиталов пазар в Европа ще стимулира малките и средни предприятия?

Едно от предизвикателствата на проекта на Брюксел за създаване на Съюз на капиталовите пазари в Европа (единен капиталов пазар) ще бъде начинът, по който малките и средни предприятия (МСП) ще бъдат стимулирани да се финансират чрез фондовата борса, а не през банките.

Това коментираха директори на водещи борси в Европа, анализатори и пазарни участници по време на инвестиционен форум.

„Кризата в Европа показа, че има много силна зависимост между европейските компании и банковия сектор. От една страна те са свикнали да се финансират от банковия сектор. От друга страна европейските вложители спестяват в банките и не предпочитат други продукти за инвестиране“, откри форума управляващият партньор на Mane Capital Илиян Скарлатов.

„Американските компании пък се финансират два пъти повече през капиталовите пазари в сравнение с банките. Това показва на ЕК, че в ЕС системата не работи така, както би трябвало да работи. Целите, които си поставя Брюксел, за пръв път бяха положени през февруари тази година чрез идеята за създаване на Съюз на капиталовите пазари в Европа“, заяви той.

Според него проектът би подпомогнал по-доброто движение на капитала, по-добрата свързаност на борсите на континента, по-лесен достъп за малките и средните компании, които в последните години страдат от липса на финансиране.

Главният изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Helex Group Сократис Лазаридис смята, че на МСП трябва да им се даде достъп до международните капиталови пазари, за да си осигурят ликвидност.

В проекта за създаване на Единен капиталов пазар се посочва, че ще се стимулират малките и средни предприятия, но у нас повечето компании са малки и средни, което не би повлияло на пазара като цяло, посочи председателят на Борда на директорите на София Интернешънъл Секюритиз (СИС) Светозар Абрашев. Според него обаче обединението е стъпка в правилна посока.

„Проблемът за финансирането на малките и средни предприятия главно чрез банките, а не през капиталовия пазар, не е характерен само за България, а и за целия ЕС“, обобщи Илиян Скарлатов. Той вярва в проекта на Брюксел, но не вярва, че МСП ще извлекат ползи.

Директорът на Pioneer Investments за България Явор Ачев също е оптимист по отношение на Единния капиталов пазар.

Подхождайки скептично, изпълнителният директор на Българска фондова борса-София Иван Такев заяви, че от инициативата едва ли ще има осезаем ефект върху европейските капиталови пазари. Той изтъкна и проблема с поставянето на рейтингови оценки на компаниите.

„Като цяло този проект не е релевантен за капиталовите пазари в Европа. Той е амалгама от недобре формирани идеи“, коментира Такев.

Според главния изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бюл Единният капиталов пазар е стъпка напред, но ще отнеме доста време, за да се развие. Все пак той подхожда с оптимизъм.

Президентът на Управителния съвет на Загребската фондова борса Ивана Газич смята, че проектът ще предостави редица възможности за европейските компании. Тя разкри, че правителството и Министерството на финансите на Хърватия приветстват идеята, но очаква конкретни стъпки от тяхна страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още