IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намираме ли се вече в нова студена война?

Изолирайки Кремъл, Западът подклажда стари вражди, пише в анализ Guardian

08:30 | 16.05.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
Намираме ли се вече в нова студена война?

В Америка и Великобритания правителствената подкрепа за изследванията на страните от бившия съветски блок бяха орязани. Държавният департамент на САЩ и британското министерство на външните работи разпуснаха изследователските звена, които държаха политиците информирани. Посолствата се съсредоточиха върху създаването на възможности за търговия. Същевременно медиите, изправени пред своята си икономическа криза, също съкратиха чуждестранните си кореспонденти. Западът просто спря да мисли сериозно и задълбочено за Русия и съседите ѝ.

Но когато нещата опряха до отбраната, не се държахме все едно сме пред края на историята. Вместо да сложим край на нашето отбранително споразумение от Студената война, НАТО, ние го преоткрихме като алианс, който осмисля съществуването си само като боен строй срещу Русия. Не спряхме да го разширяваме на изток, все по-близо до границите й. В отговор на това нахлуване в сферата ѝ на влияние, Русия стана агресивна – първо в Грузия, после в Крим и Украйна.

Западът отхвърли това с аргумента, че концепцията за сферите на влияние принадлежи на отминала епоха. Но географията не се променя, както и чувствителните въпроси, които са я оформили. Американската политика в Куба в постсъветската ера, а и досега, се основава именно на този принцип. Хавана отдавна не е военна заплаха за САЩ, но беше заклеймено като нещо възмутително това, че която и да е държава близо до техните граници може да остане вярна на "враждебна" идеология.

Краят на Студената война не промени и историята. Тя продължава да вдъхва идентичност, както е било винаги. Вземете например Украйна – Киев наистина е люлката на руската нация. Това е важно точно толкова, колкото и че бащите основатели на Америка са дошли от Великобритания.

Усещането на Русия за идентичност, закрепена в периферията на Европа върху безкрайна земя, винаги се е характеризирало с патологична несигурност. Идентичностите се събират в сложна плетеница, но лоялностите се разпадат. Вземете например Донбас, който е в сърцето на зоната на конфликта. Там е родината на донските казаци, чиито конни полкове са известни с това, че са служили на руските царе поколения наред. През съветския период казаците са жестоко преследвани заради верността им към царя.

Но този регион е и родното място на иконата на съветския труд, Алексей Стаханов, който изкопал 227 тона каменни въглища в рамките на една смяна. Стаханов беше лицето на героично поколение съветски трудещи се, всички живели в Донбас. Едва ли е изненадващо, че тъкмо в този регион на конфликтни обвързаности Кремъл води особено интензивно своята пропагандна война.

Решението на западните лидери да бойкотират парада в събота в Москва по случай 70-годишнината от победата над нацистка Германия може и да е изглеждало като нещо, продиктувано от здравия разум в светлината на събитията по границата с Украйна. 

Но то не отчете какви емоции все още предизвиква у руснаците мисълта за фашизма. Хората на запад от години се кикотят на "Ало, ало" и на пародийния марш на Джон Клийз, но фашизмът изобщо не предизвиква смях в тази страна. Руснаците ме питат как така в Литва са позволени маршове, с които се отдава почит към нацистки колаборационисти, убили 200 000 евреи. Как, питат те, Западът може да приема в Европейския съюз и НАТО "етнокрации" като Естония и Латвия, които радикално дискриминират руските си граждани.

Според центъра "Левада" подкрепата от 62%, която Владимир Путин има, отразява не само това отколешно географско усещане за несигурност у руснаците, не само непоклатимата им любов към тяхната страна. Тя представлява наранената гордост от очевидната решимост на Запада да третира Русия като враг. Продължаващите западни санкции само ще засилят популярността му. Защото Путин е само симптом на сегашната криза. От гледна точка на Русия тук става дума за много повече от Путин.

На съботния парад в Москва министърът на отбраната Сергей Шойгу се прекръсти, докато преминаваше под Спаските врати на Спаската кула в Кремъл. Този неочакван жест взриви руската блогосфера. Фактът, че Шойгу е будист, е друга тема. Изправен пред своите военнослужещи, министърът на войната възраждаше стара традиция, правейки това, което руските генерали винаги са правели, преди да влязат в битка. Както руски блогъри посочиха, Шойгу също така е направил жест, прокарвайки ясна разделителна линия между тяхната култура и Запада, който "не допуска Бог в публичната сфера".

Трябва отново да започнем да приемаме Русия сериозно, като отново я включим в нашата култура, вместо отново да я изолираме. Карл Маркс ни предупреди, че историята се повтаря, първия път като трагедия, а втория като фарс. Но в сегашната опасна ситуация няма нищо смешно. Трябва да си припомним поуките от Първата световна война и да внимаваме, преди да е станало твърде късно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Из ценностите на "Международната общност" :"The International Tribunal into Crimes of Church and Stateзапочна проучване на доказателствата и свидетелските показания на очевидци около издевателствата и насилването над деца от страна на членовете на британските и холандските кралски семейства, религиозния елит на Ватикана, военните власти във Франция, Канада, Белгия и САЩ, а също и от страна на правителството на Холандия по отношение на малолетни.Открити са 34 масови погребения на деца и подрастващи в Ирландия, Канада и Белгия."http://worldtodaybg.com/2015/05/22/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Пак си чета заглавието на темата : "Намираме ли се вече в нова студена война? " и, някак от само себе си, третата буквичка "м" се замени със "с".- Отговорът е ясен: ние и без точно война, таковата, сме я втасали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 7
Internet
преди 8 години
Намираме се в ера, в която САЩ и Западна Европа със зъби и с нокти се опитват да запазят своето световно господство - индустриалният Запад и САЩ срещу суровиннните придатъци, но това вече е невъзможно.За да съществува в сегашният си вид, Западът - Европа и САЩ, трябва да изнася бедност и да внася богатство. А този номер вече не върви. И затова сега сме в Третата световна война.Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Обърни внимание на цифрите! Ако това не е превъзходство на руския човешки "материал", здраве му кажи! :)))На 9 юни 2014г. в гр. Суворово тържествено се отбеляза 240-годишнината от историческото сражение край Козлуджа. Градът е общински център на 34 км северозападно от Варна.Край него на 9 юни 1774 г. руските части под командването на генерал Суворов разгромяват 40-хилядна турска армия под ръководството на Хаджи Абдур Резак. Битката, в която участват като доброволци и много българи от придунавските селища и Добруджа, определя изхода на руско-турската война от 1768-1774 г. Месец след нея, на 10 юли, е подписан Кючук-Кайнарджанският мирен договор.Сражението започва при настъпление на руските войски към Шумен. Дивизия от 10 850 души под командването на Михаил Каменски влиза в бой на 2 юни, а на 8 юни на 7 км от него се включва командван от Суворов корпус от 14 000 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Дошло ни е до гушата от педерастко мислене!А педерастко мислене е мисленето на мъже, които нямат никакъв шанс да се осъществят като мъже и се прекрояват в женички!Затова много хора, когато имат време пишат и крещят срещу системата у нас и в Европа!*** в парламента са глухи, но скоро ще бягат сами като от пожар, надявам се към любимата Америка!Ти също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Ето ти и превъзходството им във война. Типичен пример. Из делата на Суворов. През 1769 г. е назначен за командир на бригада от три полка и е изпратен в Полша. Този поход демонстрира резултатите от обучението на войниците по суворовски: за 30 дни бригадата изминава над 900 км, като се разболяват само 6 войници. Руснаците непрекъснато обръщат в бягство ОБЕДИНЕНИТЕ сили на поляци и французи, въпреки че в някои от битките войниците на Суворов са превъзхождани ПЕТКРАТНО в жива сила от противника. Заради успехите си Суворов, едва навършил 40 г. през 1770 г., получава генералско звание."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Yes, Putin hatersRussian GDP contracted 1.9% year-on-year in the first quarter of 2015. Its still a tough slog. Russia has massive structural problems weve all heard of ad naseum. However, the economy is doing better than expected.......The data has prompted policymakers in Russia to turn much more optimistic on growth prospects for 2015, and some revision of forecasts is probably warranted, says Craig Botham, an emerging markets economist at Schroders in London."Справяш ли се с четенето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Ако четеш *** от миналия век е обяснимо защо фактите не съответстват на представите ти за света! Ето ти линк от оригинала. Приятно четене!"Russia recently jumped from 55th to 26th place in The World Economic Forums 2015 Human Capital Report, an index that ranks nations by their human capital endowment, defined as the skills and capacities that reside in people and that are put to productive use. That puts Russia ahead of start-up nation Israel, and far ahead of the rich, but going-nowhere-fast Euro outdoor museum nations of Italy,..."http://***.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/05/15/heres-how-western-sanctions-have-killed-russia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Не аз а от ФОРБС са ги писали! ;) Чувал ли си за тях? Не ти харесват фактите ли? Ами чети си "***" от 70'тях години на миналия век и ще спиш спокойно! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 8 години
ти си психоболен, как имаш сили да пишеш толкова глупости и измислени фактиистински ударник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още