IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намираме ли се вече в нова студена война?

Изолирайки Кремъл, Западът подклажда стари вражди, пише в анализ Guardian

08:30 | 16.05.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
Намираме ли се вече в нова студена война?

В Америка и Великобритания правителствената подкрепа за изследванията на страните от бившия съветски блок бяха орязани. Държавният департамент на САЩ и британското министерство на външните работи разпуснаха изследователските звена, които държаха политиците информирани. Посолствата се съсредоточиха върху създаването на възможности за търговия. Същевременно медиите, изправени пред своята си икономическа криза, също съкратиха чуждестранните си кореспонденти. Западът просто спря да мисли сериозно и задълбочено за Русия и съседите ѝ.

Но когато нещата опряха до отбраната, не се държахме все едно сме пред края на историята. Вместо да сложим край на нашето отбранително споразумение от Студената война, НАТО, ние го преоткрихме като алианс, който осмисля съществуването си само като боен строй срещу Русия. Не спряхме да го разширяваме на изток, все по-близо до границите й. В отговор на това нахлуване в сферата ѝ на влияние, Русия стана агресивна – първо в Грузия, после в Крим и Украйна.

Западът отхвърли това с аргумента, че концепцията за сферите на влияние принадлежи на отминала епоха. Но географията не се променя, както и чувствителните въпроси, които са я оформили. Американската политика в Куба в постсъветската ера, а и досега, се основава именно на този принцип. Хавана отдавна не е военна заплаха за САЩ, но беше заклеймено като нещо възмутително това, че която и да е държава близо до техните граници може да остане вярна на "враждебна" идеология.

Краят на Студената война не промени и историята. Тя продължава да вдъхва идентичност, както е било винаги. Вземете например Украйна – Киев наистина е люлката на руската нация. Това е важно точно толкова, колкото и че бащите основатели на Америка са дошли от Великобритания.

Усещането на Русия за идентичност, закрепена в периферията на Европа върху безкрайна земя, винаги се е характеризирало с патологична несигурност. Идентичностите се събират в сложна плетеница, но лоялностите се разпадат. Вземете например Донбас, който е в сърцето на зоната на конфликта. Там е родината на донските казаци, чиито конни полкове са известни с това, че са служили на руските царе поколения наред. През съветския период казаците са жестоко преследвани заради верността им към царя.

Но този регион е и родното място на иконата на съветския труд, Алексей Стаханов, който изкопал 227 тона каменни въглища в рамките на една смяна. Стаханов беше лицето на героично поколение съветски трудещи се, всички живели в Донбас. Едва ли е изненадващо, че тъкмо в този регион на конфликтни обвързаности Кремъл води особено интензивно своята пропагандна война.

Решението на западните лидери да бойкотират парада в събота в Москва по случай 70-годишнината от победата над нацистка Германия може и да е изглеждало като нещо, продиктувано от здравия разум в светлината на събитията по границата с Украйна. 

Но то не отчете какви емоции все още предизвиква у руснаците мисълта за фашизма. Хората на запад от години се кикотят на "Ало, ало" и на пародийния марш на Джон Клийз, но фашизмът изобщо не предизвиква смях в тази страна. Руснаците ме питат как така в Литва са позволени маршове, с които се отдава почит към нацистки колаборационисти, убили 200 000 евреи. Как, питат те, Западът може да приема в Европейския съюз и НАТО "етнокрации" като Естония и Латвия, които радикално дискриминират руските си граждани.

Според центъра "Левада" подкрепата от 62%, която Владимир Путин има, отразява не само това отколешно географско усещане за несигурност у руснаците, не само непоклатимата им любов към тяхната страна. Тя представлява наранената гордост от очевидната решимост на Запада да третира Русия като враг. Продължаващите западни санкции само ще засилят популярността му. Защото Путин е само симптом на сегашната криза. От гледна точка на Русия тук става дума за много повече от Путин.

На съботния парад в Москва министърът на отбраната Сергей Шойгу се прекръсти, докато преминаваше под Спаските врати на Спаската кула в Кремъл. Този неочакван жест взриви руската блогосфера. Фактът, че Шойгу е будист, е друга тема. Изправен пред своите военнослужещи, министърът на войната възраждаше стара традиция, правейки това, което руските генерали винаги са правели, преди да влязат в битка. Както руски блогъри посочиха, Шойгу също така е направил жест, прокарвайки ясна разделителна линия между тяхната култура и Запада, който "не допуска Бог в публичната сфера".

Трябва отново да започнем да приемаме Русия сериозно, като отново я включим в нашата култура, вместо отново да я изолираме. Карл Маркс ни предупреди, че историята се повтаря, първия път като трагедия, а втория като фарс. Но в сегашната опасна ситуация няма нищо смешно. Трябва да си припомним поуките от Първата световна война и да внимаваме, преди да е станало твърде късно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

53
rate up comment 10 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Ааааабсолютно! :)"Статията показва колко вредно е действието на ГМО храните"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
"Анализаторът привежда ред доказателства. В наскоро излезлия рейтинг за световния човешки капитал (The Human Capital Report), подготвен за Световния икономически форум, Русия се изкачи от 55 на 26 място, отбелязва Рапоза. Индексът на човешкия капитал се определя според навиците и способностите на населението, насочени към производствени цели."Дотук с мита за пияните руснаци! Излиза че повечето европейци са по пияни!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 11 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
цитат: "Западните санкции трябваше да станат за Русия удар, обаче нейната икономика сега е в много по-добро състояние, отколкото разчитаха, пише коментаторът на Forbes Кенет Рапоза.Анализаторът привежда ред доказателства. В наскоро излезлия рейтинг за световния човешки капитал (The Human Capital Report), подготвен за Световния икономически форум, Русия се изкачи от 55 на 26 място, отбелязва Рапоза. Индексът на човешкия капитал се определя според навиците и способностите на населението, насочени към производствени цели."И това е оценка идваща от недолюбващи Русия страни! Реалността е още по лоша за запада! Реално руснаците са първата 5-ца! Просто им трябва време да го признаят защото в противен случай ще излезе че е МАЗНЕНЕ ...каквото всъщност наистина ще стане в не много далечно бъдеще. Все пак е минала само малко повечче от година от как започна интензивната атака срещу Русия! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 11 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Както в хората, така и в държавите се "борят" различни сили. Заклеймявайки нации, народи, държави..., се отрича наличието на здрав разум у всеки. Както в Русия, така и в САЩ, така и в ЕС, са налице и здрав разум, и лобизъм, и икономически интереси, и стереотипи... Някъде здравият разум е по-слаб от лудостта, алчността или стереотипите. Някъде е по-силен. Разделението и противопоставянето могат да бъдат полезни, като тренировка между съотборници. Могат да бъдат и вредни, когато се стигне до непримиримост, фанатизъм и войни. Светът още си търси баланса след Студената война от 20-и век. Възможно е връщане към същия модел, ако липсва нов, по-добър. Военните корпорации имат интерес да се върне, други искат светът да продължи напред. Въпрос на политически и икономически борби във ВСЯКА държава и общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 13 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Ама то на рашняците гените са над 30% азиатски(от алтайската група) . Не говоря за пришълците от републиките , а за тези които се считат за славяни. Затова и им викат русите монголци. И да ми представяте славяно-монголите за висша човешка раса е много, ама много тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 11 rate down comment 5
valentino29
преди 8 години
Статията показва колко вредно е действието на ГМО храните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 24 rate down comment 8
nomche
преди 8 години
чак пък нито един квадратен метър да не са присволи САЩ ми се струва "леко" пресилено. Питай в Мексико дали така мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 2
d333
преди 8 години
А, стана чудо, коментара ми се върна. Но като си погледна списъка с моите си коментари, и там все още си пише, че е изтрит. Оправете си сайта, че нещо бъгясва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 13 rate down comment 3
d333
преди 8 години
Искам да потиптам кой *** ми изтри въпроса, който зададох в тази тема и на какво основание - расизъм ли, неприлично поведение ли, нещо против банките ли съм казал, или... или просто инвестора е медия-изпълнителка на нечии чужди интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Заплаха ли са тези хора? С какво? Че могат да мислят? :))))) Няма човек няма проблем а демократе? :)))) Е как да не съжелява човек че са били толкова великодушни Руснаците!? ...а и българите между другото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още