IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Франция да намали разходите, дълга и безработицата

Hарастващите правителствени разходи са "сърцето" на фискалните проблеми на страната от десетилетия, смята Фондът

15:03 | 20.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ призова Франция да намали разходите, дълга и безработицата

Международният валутен фонд (МВФ) призова Франция да намали държавните разходи и равнището на дълга, както и да се справи с проблематичния процент на безработицата, предава CNBC.

B последния доклад за икономическите перспективи на Франция, публикуван във вторник, Фондът посочи, че вижда "бавно възстановяване в краткосрочен план и продължаваща липса на структурна гъвкавост, която тежи върху средносрочните перспективи".

"Необходими са постоянни усилия за справяне с основните икономически проблеми на Франция: високата структурна безработица, ниския потенциал за растеж, както и рекордните публичните разходи", допълни Фондът.

Според МВФ високите и нарастващи правителствени разходи са "сърцето" на фискалните проблеми на Франция в продължение на десетилетия.

Предупреждението идва на фона на бурни времена за еврозоната с оглед на нарастващите опасения и възможността за фалит за Гърция, което ще се отрази на региона в по-широк план.

Подобно на Гърция, икономиката на Франция бе силно засегната от световната финансова криза в региона и оттогава се опитва да убеди инвеститорите, че икономическото ѝ възстановяване е стабилно.

Въпреки публикуването на изненадващо силни данни за растежа през първото тримесечие, когато икономиката се разшири с 0,6%, безработицата в страната остава сериозно безпокойство.

Френският президент Франсоа Оланд последователно обеща да намали равнището на безработицата, което бе 10,6% през март според данните на Евростат. Темата е особено гореща и от политическа гледна точка, тъй като Оланд заяви, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат през 2017 г., ако не успее да създаде повече работни места.

Въпреки това от МВФ посочиха, че без допълнителни структурни реформи равнището на безработицата във Франция "вероятно ще спада много бавно".

Той добави, че потенциалът за растеж на страната "все още е много по-слаб, отколкото преди кризата" и изтъкна, че сегашната икономическа експанзия е била подкрепена от гъвкава външна среда, като например по-ниските цени на петрола, слабото евро и ниските лихвени проценти.

"Инвестиции все още не са се върнали, безработицата остава упорито висока, а публичният дълг продължава да расте", заявиха от МВФ. "Освен това положителните външни импулси могат да се разсеят скоро, докато липсата на структурна гъвкавост продължава да тежи върху потенциала за растеж на Франция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
Прочети есето на Фредерик Бастиа - Държавата. Ще ти стане ясно какво е държавата и къде е всъщност проблема.негова е и сентенцията - "Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
смях, МВФ се опитва да обяснява как и вълка да е сит, и агнето цяло. намаляване на разходи, дълг и безработица са взаимно изключващи се концепции.Ако се намали дълга, отива в гръцки сценарии!! Това ще бъде само опит де, едва ли някой може успешно да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още