IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco обмисля продажба на активите си в Южна Корея за 7 млрд. долара

През април британската верига отчете най-голямата загуба в своята 96-годишна история

09:42 | 05.06.15 г.
Tesco обмисля продажба на активите си в Южна Корея за 7 млрд. долара

Търговецът на дребно Tesco PLC обмисля продажба на своите активи в Южна Корея – най-големите като обем извън Великобритания, очаквайки да набере до 7 млрд. долара. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на усилията за обрат в представянето на британската компания, посочват хора, запознати със ситуацията.

За целта Tesco е наела HSBC Holdings PLC за управление на процеса по продажба на активите на дребно. Продажбата ще доведе до раздяла с голям процент от чуждестранните активи на Tesco след серията гафове на веригата на дребно, включително счетоводен скандал, масивни отчисления и проблеми с управлението.

Сделката може да се окаже с особена важност за фирмите за дялово инвестиране в Азия, тъй като банките в Южна Корея показват желание за финансиране на придобивания на предприятия, генериращи силни парични потоци.

През април най-големият британски търговец на дребно отчете най-голямата годишна загуба в своята 96-годишна история, след като отписа активи на стойност 4,7 млрд. паунда.

Компанията също така бе засегната от счетоводен скандал и спад на продажбите поради бруталната ценова война между супермаркетите на Острова. Това доведе до годишна загуба преди облагане с данъци в размер на 6,38 млрд. паунда през годината до 28 февруари.

Tesco бе засегнат от значителен счетоводен скандал през миналата година, след като бе установено, че дружеството е надценило своята печалба в размер на 250 млн. паунда. Това доведе до редица съдебни дела от акционери, които продължават и в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още