IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите насочват погледа си към периферията на еврозоната

На фона на преговорите по дълга на Гърция стратези препоръчват закупуването на облигации от страни в периферията

11:48 | 14.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Без значение колко ужасяващо звучат заглавията във връзка с кризата по дълга на Гърция, стратезите в някои от най-големите банки в света продължават да гледат с оптимизъм към постигането на сделка и правят съответните препоръки, коментира Bloomberg.

Инвеститорите трябва да купуват долари срещу швейцарски франкове, защото валутата на Швейцария може да поевтинее с намаляването на риска от гръцки фалит, твърди Credit Agricole SA. Според компанията задаващото се увеличение на американските лихвени проценти в комбинация с потенциално облекчаване на политиката от страна на Швейцария също може да изиграе роля. Societe Generale SA препоръчва облигации от периферията на еврозоната, защото правителствата ще „направят всичко възможно“ да помогнат на най-задлъжнелия член на региона.

„Колкото повече наближава срещата на еврогрупата, насрочена за 18 юни, толкова по-възможен е компромисът“, коментира в петък Валентин Маринов, ръководител на отдела за проучвания към корпоративното и инвестиционно подразделение на Credit Agricole. “Швейцарският франк ще падне спрямо долара на фона на по-малкия риск от дефолт на държавния дълг и непрестанните политически различия“.

В четвъртък дипломатическите тънкости се изпариха от Брюксел, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск порица гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че нарочно бави сключването на споразумение по дълга. Вестник Bild съобщи в петък, че германското правителство подготвя извънреден план в случай на гръцки фалит.

Политическият авантюризъм не е голяма изненада за Rabobank International, според която решение на безизходицата няма да бъде намерено „преди последната минута в полунощ“. Холандският кредитор препоръчва продажбата на германски облигации срещу закупуване на десетгодишни такива по португалския дълг.

„Продължаваме да твърдим, че решение може да бъде постигнато, дори и заради него Гърция да продължи да бъде трън в очите на еврозоната, но поне ще намали сегашната интензивност от риска от фалит“, казва Ричард МакГайър, ръководител на стратегическия отдел по европейските лихвени проценти в Rabobank в Лондон.

Дори в случай на неплащане на следващата вноска по дълга възможността периферната доходност да се разшири спрямо бенчмарка на германския дълг е ограничена, смятат от Mizuho International Plc.

“Вероятно рискът при дългосрочните италиански облигации не е толкова голям, колкото хората си мислят, когато четат гръцките заглавия“, казва Петър Чатуел, стратег по лихвените проценти в Mizuho в Лондон, във връзка с твърдението за повишаване на цените. „Според нас ако напрежението в гръцките преговори отново се повиши, това няма да бъде фактор, който ще окаже значително влияние“.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Самия ФАКТ, че един и същи "фактор", веднъж оказва влияние на даден процес/цена, а друг път - не, показва, че той не е определящ за процеса/цената! А щом той не е определящ, но официално процеса/цената се определят от него, това показва, че не искат да ви покажат кой е реалния определител!Например, започвайки кризата в БГ /в корелация с кризата в ЗОНА ЕС/, тук ви обясняваша експертите, че е нормално и очаквано, ЗАЩОТО: имаме лоша инфраструктура, лоша демография, лоша емиграция и т.н. бул-шит!Но и преди кризата, както и сега - СЛЕД КРИЗАТА, тези фактори пак съществуват, даже сега са още по-силни! Но, цените на имотките пак тръгнаха на-на-нагоре...Защото всъщност истинския фактор е друг :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още