IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плахи надежди за възобновяване на преговорите между Гърция и кредиторите ѝ

Без МВФ сделка с Атина е немислима, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблбум

14:26 | 12.06.15 г. 2
Плахи надежди за възобновяване на преговорите между Гърция и кредиторите ѝ

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер коментира, че преговорите между Гърция и кредиторите ѝ могат да бъдат подновени, но прехвърли топката в полето на Атина, пише онлайн изданието euractiv.com.

Юнкер говори, след като Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че напуска техническите преговори между Гърция и партньорите ѝ, които се водят в Брюксел. Той призова Атина да спре да си играе с бъдещето си.

Изданието посочва, че времето на Гърция да постигне споразумение с кредиторите за необходимите реформи, за да получи транша от спасителната програма, изтича. Ако не се постигне сделка, страната може да изпадне във фалит към края на месеца.

Премиерът Алексис Ципрас обаче не дава признаци на тревога. Първият му ангажимент, след като се върна от Брюксел, беше да се присъедини към концерта на открито по повод връщането в ефир на националната телевизия. Медията беше закрита преди точно две години заради съкращения на разходите, договорени с МВФ и Европейския съюз (ЕС).

И двете страни се опитват да поддържат надеждите за възобновяване на разговорите живи. Пред френско радио Юнкер коментира, че преговорите ще бъдат подновени, първо на техническо ниво, а след това и на политическо.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел междувременно коментира, че „ако има желание, има и начин, но желанието трябва да е на всички“, съобщава АП.

Председателят на съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (Еврогрупата) Йерун Диселблум допълни, че сделка с Гърция без участието на МВФ е „немислима“, но той също изрази надежда за бързо подновяване на разговорите. Той призна обаче, че различията между двете страни по ключови реформи са големи.

Алексис Ципрас се изправя пред сериозни проблеми, които спъват изпълнението на предизборните му обещания. Той пое ангажимент да прекрати мерките за икономики, наложени от предшествениците му, както и да задържи страната в еврозоната.

Кредиторите на Атина обаче искат още икономии и отказват да подпомогнат страната, докато правителството не предприеме реформи. Това поражда риск от фалит, още повече, че страната трябва да плати на МВФ 1,6 млрд. евро до края на юни.

Ройтерс съобщава, че централните банкери се готвят да започнат да намаляват спешната ликвидност за гръцките банки, ако не се постигне политическо споразумение между Гърция и кредиторите ѝ.

"Ако Гърция обяви фалит, всичко ще се промени. Ще бъде много трудно за Европейскат ацентрална банка (ЕЦБ) да разреши финансиране с обезпечение на длъжник, обявил фалит", коментира пред агенцията източник, пожелал анонимност.

Според други източници на агенцията въвеждането на горна граница на спешната ликвидност за гръцкия банков сектор и контрол на капиталите са само въпрос на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
Lucifer
преди 8 години
"....не човек а желязо....не комунист..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
Императорът
преди 8 години
"Премиерът Алексис Ципрас обаче не дава признаци на тревога. Първият му ангажимент, след като се върна от Брюксел, беше да се присъедини към концерта на открито по повод връщането в ефир на националната телевизия."Това вече не е хладнокръвие, а безотговорство, граничещо с духовна ***. Държавата му е на косъм от катастрофа, тоя отива на концерт. Прилича на гръцки ***, дето играе сиртаки под маслината, докато къщата му изгаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още