IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария строи ограда по границата със Сърбия заради нелегалните мигранти

Имиграцията е един от най-големите проблеми, пред които се изправя ЕС, твърди унгарският външен министър Петер Сиярто

21:13 | 17.06.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мигранти от Косово на границата между Сърбия и Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти от Косово на границата между Сърбия и Унгария. Снимка: Ройтерс

Унгария ще изгради ограда с височина 4 метра по протежение на границата със Сърбия, за да спре потока от нелегални имигранти, съобщи външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

„Имиграцията е един от най-големите проблеми, пред които се изправя Европейският съюз (ЕС)“, коментира Сиярто на пресконференция. „Държавите от ЕС търсят решение, но Унгария не може да чака повече“, допълни той.

Оградата ще е дълга 175 км. Вътрешният министър на страната вече е получил инструкции за изграждането ѝ.

ЕС отчита рязък ръст на гражданите на Косово, които се опитват да влязат на територията на съюза през Сърбия и Унгария. Заради влошаващата се икономическа ситуация в страната много от гражданите ѝ търсят късмета си на запад. Влизането им в Сърбия е относително лесно, след което те се опитват нелегално да преминат границата с Унгария, която е част от Шенгенското споразумение. Оттам имигрантите се опитват или да продължат към Австрия и Германия, или кандидатстват за убежище.

Унгарският премиер Виктор Орбан не е съгласен с плановете на ЕС за квотите за мигранти и ги определи като „налудничави“.

Правителството на Орбан започна и обществена консултация, за да разбере какво е мнението на унгарците за мигрантите. В Будапеща пък тръгна спорна кампания с плакати, които призовават на унгарски език мигрантите да се вслушат в местните закони и да не „крадат“ работните места на унгарците.

Строителството на огради в Европа не е новост. Гърция и България например вдигнаха подобни съоръжения по границите си с Турция, припомня изданието. Еврокомисията по принцип е против, но признава, че страните имат суверенното право да изграждат преградни съоръжения.

Днес Министерският съвет на България одобри още 30 млн. лева за оградата ни по границата с Турция, която беше построена по времето на правителството на Пламен Орешарски през миналата година. За няма и година съоръжението почти падна в някои участъци и се наложи и ремонт.

Плановете на страната са да удължат оградата по протежение на цялата граница с Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
..с подобни коментари и вашият рейтинг е застрашен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
MZ/X
преди 8 години
В случая не става дума за никакво решаване на проблем, защото нелегалните имигранти ползват Унгария само за транзит към Западна Европа.Кампанията на Орбан не случайно е на унгарски език! Тя цели да му увеличи спадащия рейтинг като вземе гласове от крайно десните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
Да, но когато ЧОВЕКЪТ е Орбан, той решава проблемите, а не ги забатачва, като Тиквите от Бостаня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още