IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки напът да загубят 40 млрд. евро от пазарната си стойност*

Индексът Stoxx 600 Banks се срина временно с 4,4 на сто – най-сериозният еднодневен спад от ноември 2011 г.

16:46 | 29.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кризата в Гърция се следи на всички борси, включително и в Мумбай, Индия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кризата в Гърция се следи на всички борси, включително и в Мумбай, Индия. Снимка: Ройтерс

Европейските банкови акции отчетоха в понеделник най-сериозния си срив от 2011 г. Само за по-малко от ден бе унищожена пазарна капитализация за над 40 млрд. евро, след като Гърция нареди банкова ваканция и въведе контрол над капиталовия трансфер, предава Bloomberg.

Европейските акции отстъпват в началото на новата седмица, каквито бяха и очакванията, след като гръцката криза навлезе в нова фаза – банкова ваканция, затваряне на фондовия пазар и предстоящ контрол върху капитала, за да се предотврати масовото изтичане на средства от страната.

Бенчмаркът Stoxx 600 Banks се срина с 4,4 на сто, което представлява най-сериозния еднодневен спад от ноември 2011 г. насам. Всички 46 компонента на индекса отчитат понижения. Към 15 часа подиндексът отчиташе спад от 3,1 на сто. Сред най-големите губещи са банки от Италия, Португалия и Испания, водени от Banco Comercial Portugues

С банковата ваканция и контрола над трансакциите Гърция възнамерява да избегне срив на финансовата система предвид нарастващата опасения за оттегляне от еврозоната. Кредиторите ще останат затворени поне до 6 юли, един ден след планирания референдум за предложенията на кредиторите, свързани със спасителната програма.

„В краткосрочен план е вероятно настроенията на пазара да бъдат много негативни", каза Джакопо Чекатели, главен изпълнителен директор на миланския брокер Marzotto SIM Spa. „Държавните облигации и банките в периферните страни ще бъдат най-силно засегнати от несигурността". 

В неделя Европейската централна банка остави горната граница на спешната помощ за гръцките банки на ниво от почти 89 млрд. евро. С това за първи път от много време насам тя отказа увеличение на ликвидността, след като влоговете в гръцките банки продължиха да се топят. След Кипър сега Гърция стана втората страна от еврозоната, въвела капиталов контрол.

Испанската Banco Popular Espanol се срина с 6,2 на сто, а Banco de Sabadell – с 4,9 на сто. В Италия Banca Monte dei Paschi отчете спад от 6,7 %, Intesa Sanpaolo загуби 3,9 на сто, а Banca Popolare di Milano - 5,1 на сто. В Лисабон Banco Comercial пропадна с 9,1 на сто.

Рискът от зараза от 2009 г. насам, когато Гърция предизвика дългова криза в еврозоната, обаче намалява. Въпреки това банките трябва да се справят със заплахата от едно разпадане на еврозоната. Някои банки също така страдат и от колебанията на цените на държавните облигации в портфейлите си. Така например през април италианските банки са държали италиански облигации за рекордния обем от 415,5 млрд. евро, както е видно от данни на Централната банка на Италия.

„Най-голямото въздействие върху банките ще е в техните инвестиционни портфейли", твърди анализаторът Антонио Гулеми от Mediobanca в Лондон в свое изследване, публикувано в понеделник. Deutsche Bank и BNP Paribas са сред големите банки, които търгуват с много облигации, които могат да бъдат засегнати от кризата. 

*Актуално към 15,30 часа



Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Явно не си ме разбрал.Досега гърците са изтеглили 89 милиярда евро.От тезипари най-малко половината са им в къщи под дюшеците.Така ,че имат с каквода да си живуркат най -малко 2 години,а тези които им ги дадоха поне да си признаят,че са сгрешили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''Рискът от зараза от 2009 г. насам, когато Гърция предизвика дългова криза в еврозоната..'' ?????ЕЦБ дава над 1 трлн.евро с 0,75% лихва на частни банки които купуват държ.книжа с 4-5% лихва - http://darikfinance.bg/***/85651#comments Винсент Наваро професор по публична политика в университета "Джон Хопкинс" в САЩ и "Помпеу Фабра" в Испания - http://***.webcafe.bg/id_261861932 Питър Бофингер, икономически съветник към немското правителство, се изказва много ясно: "Тази помощ не е за страните в беда (като Испания), а за нашите банки, които притежават големи частни дългове в тези страни." ." (Chattered Pratap, "Bailing out Germany: The Story Behind the European Financial Costs" [28/05/42])Няма как да бъде казано по-ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
albobo76
преди 8 години
Na garcite s pari v zatvorenite banki, edva li im e veselo...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
VicKing
преди 8 години
Буря в чаша вода! На пазарите им трябват кризи да си правят спекулациите и положението с Гърция им доиде дюшеш. Наистина е време да се сложи край на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
И каква стана тя? Гърция предизвика глобална криза напазарите,а тя затвори банките и борсата и гледа сеир отстрани.Колко верен е изразът"Когато се родигрък евреите плачат"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още