IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Изтичането на гръцкия капитал

Изтичането на парични потоци започва още преди година след победата на СИРИЗА в изборите за евродепутати

16:56 | 29.06.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като Гърция и европейските ѝ кредитори изведоха страната на опасния път към неизвестното, започва равносметката за икономическите вреди вследствие на една година на политически вълнения и авантюризъм, коментира BloombergView.

Какви са последствията става ясно най-вече от изтичането на капитали: през 12-те месеца до май поне 64 млрд. евро частни средства са напуснали страната, което е повече от една трета от годишното икономическо производство на Гърция.

Според данни на гръцката централна банка, която отчита пасив за всяко евро, напускащо банковата система, инвеститорите и вложителите са започнали да теглят парите си в средата на 2014 г. – малко след като победата на лявата партия СИРИЗА на изборите за депутати за Европейския парламент зададе посока към сблъсък с кредиторите. Изтичането на средства рязко се е увеличило през януари, когато коалицията, водена от СИРИЗА, пое властта в Гърция с обещания за край на строгите икономии и премахване на някои от дълговете на страната.

Изтичането показва колко сериозно упадъкът на Гърция подкопава общата валута. Позволявайки на инвеститорите да приемат възможността една страна от еврозоната да се върне към девалвираната си национална валута, европейските лидери посяха съмнения за бъдещата подкрепа на съюза към всеки член, който изпадне във финансови затруднения, нанасяйки вреди върху имиджа на икономическите предимства на валутния съюз. Дори ако Гърция успее да се сработи с кредиторите си, отвори банките си и спре капиталовия контрол, Европа ще трябва да измине дълъг път, за да възстанови пропиляното към себе си доверие.

Още графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
lstanev
преди 8 години
Има един по голем урок: НИКОГА, НИКОГА, НИКОГА КОМУНИСТИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
Напротив, има уроци, които трябва да се научат. Един от тях е, че дълговете трябва да се плащат. И че правилата са еднакви за всички?Аз съм съгласен Гърция да получи опрощаване на 240 милиардния си дълг. Но нека в такъв случай и България получи едни 100 милиарда безвъзмездна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още