IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как случващото се в Атина е от решаващо значение за бъдещето на Меркел

Германският канцлер има нелеката задача да запази позициите си, докато лавира в рамките на гръцката криза, сочи анализ на ДПА

21:11 | 15.07.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сключеното на 13 юни споразумение между европейските лидери, което има за цел да предотврати отпадането на Гърция от еврозоната, може да има решаващо значение за германския канцлер Ангела Меркел. То може да бъде разгледано внимателно от скептичните германски депутати по време на очаквания по-късно тази седмица вот за спасителния план за Атина, пише ДПА.

След като помогна да бъдат управлявани действията за предоставяне на ново спасително финансиране за изпадналата в затруднения Гърция, сега Ангела Меркел е изправена пред трудната задача да убеди скептичните членове на консервативния си политически блок да подкрепят плана.

По-късно тази седмица германският парламент ще се събере, за да обсъди дали да даде на на правителството мандат за преговори с Атина за нова 3-годишна спасителна програма, която да е на стойност 82-86 млрд. евро.

Дългите месеци на мъчителни преговори с Гърция оставиха депутатите от консервативната пария на Меркел, Християндемократическия съюз (ХДС), все по-притеснени от възможността още пари на данъкоплатците да бъдат дадени на Гърция.

По думите на Ървин Колиър от берлинския институт “Джон Ф. Кенеди” Меркел има интерес, като всеки демократичен лидер, да спечели следващите избори.

"Тя отразява цялостния германски политически консенсус за икономии и силна валута", допълва той. Според него канцлерът не може да рискува, изглеждайки готова да направи твърде много отстъпки на Гърция, да пожъне враждебна реакция в страната си.

Но гръцката криза може да се превърне в решаващ момент за Ангела Меркел, тъй като тя е в ролята на доминиращ европейски лидер. Появяват се сигнали, че споразумението, което беше постигнато в Брюксел в понеделник, може да има неочаквана цена, а Меркел вече знае, че върви по тънко въже.

Тя се опитва да потуши евентуален бунт вътре в своето правителство, като налага много строги условия за спасяването на Гърция. От друга страна обаче канцлерът трябва да гарантира, че политическото ѝ наследство няма да бъде помрачено. Това може да се случи, ако има отстъпление от германския стремеж към по-силна европейска интеграция заради сурово споразумение за дълга, което би принудило Гърция да се откаже от еврото.

Последният уикенд в Брюксел, който премина в опити за задържането на Гърция в еврозоната, очерта ясно разломните линии в еврозоната. Дългите преговори ясно показаха разминаванията между страните и напрежението между тях.

Така водещите сили Германия, Франция и Италия се изправиха срещу значително по-малките членки, които са настроени особено критично срещу новата помощна програма.

Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
http://bg.theglobaleconomy.com/Greece/Nonperforming_loans/ - тук необслужвани кредити към банките. "Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ, изтъкна гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Европарламента. Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата страна. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той, цитиран от БГНЕС. Изказването на Ципрас възмути шефа на Европейската народна партия Манфред Вебер. "Господин Ципрас, вас ви аплодират европейските екстремисти. Вие сте заобиколени от неправилни приятели", каза Вебер по адрес на Ципрас. Той добави: "Вие сте лъжец". Гърция: Над 131,55 милиарда долара са необслужваните кредити през 2006г. а държавният дълг е бил 335 милиарда долара. И през 2008г., дългът държавният става 470 милиарда долара, а необслужваните кредити само 13 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Мдамм... А нас пак ще ни освобождават... хаха"Ислямисти публикуваха видео послание в интернет, в което се посочва, че възнамеряват да превземат Балканите..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
*** the eu, *** the us, ... накрая ще настане едно голямо приятелско фак-ане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Все още не го вярвам, но да не би да дочакаме "бунтът на ситите"...?! хахаха! Май на кака (с малко, но ми е кака) Ангелинка взе да й байгънясва от американските извращения... На последното рандеву с Порошенко беше буца лед, с Шойбле се изс^аха на главата на Ципрас, въпреки воплите на "хора на американските и френските момчета", а сега ни в клин, ни в ръкав и това:"Германският канцлер Ангела Меркел се противопостави открито на браковете между хомосексуалисти и заяви, че брачният съюз трябва да бъде между мъж и жена, пише британският вестник The Independent. "Да не би да ми се причува някакъв, макар и все още под сурдинка, но опит за германски кавър на "Не'ам нерви!"...? Да не се окаже увертюра към едно гръмогласно "*** the US!", че тогава какво ни чака.... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още