IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо се провали разпределението на бежанците в ЕС?

Заявеният брой лица, които страните членки ще приемат, е с 20% по-нисък от предварително договорената цел

12:34 | 23.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) не успяха да изпълнят собствената си цел за разпределяне на 40 000 мигранти от Гърция и Италия, нуждаещи се от международна защита, коментира Guardian.

В понеделник страните членки се съгласиха да разпределят 32 256 бежанци, започвайки от октомври, което е с 20% по-малко от договорената цел.

Те се ангажираха с бъдещо презаселване на 22 504 бежанци, въпреки че целта от 20 000 души беше изпълнена единствено благодарение на „готовността на [страните извън ЕС] Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария да участват в усилията чрез многостранни и национални схеми“, се твърди в записки на Съвета на ЕС.

Няма да бъде изпълнена обаче комбинираната цел от 60 000 души, която беше договорена на срещата в края на юни, след като стотици мигранти загинаха в опит да пресекат Средиземно море, идвайки от Либия.

В онзи момент страните членки на ЕС не успяха да се споразумеят върху квотите, тъй като повечето не бяха съгласни с предложеното от Европейската комисия (ЕК) разпределяне.

Германия, Франция и Нидерландия, които поемат най-голям брой бежанци, подкрепят разпределянето, предложено от комисията по-рано през годината. Повечето от останалите страни обаче не са съгласни и отказаха да изпълнят предложените квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още