IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как конфликтът в Украйна подкрепя германската отбранителна индустрия

Държавите от Източна Европа проявяват засилен интерес към военна техника, но бюджетите им не позволяват адекватна реакция

10:19 | 21.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украинската армия превозва танкове към размирните източни региони. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Украинската армия превозва танкове към размирните източни региони. Снимка: архив, Ройтерс

Държавите членки на НАТО от Източна Европа проявяват конкретен интерес към закупуването на германски тежки оръжия, съобщава Financial Times, като се позовава на германската отбранителна група KMW.

Главният изпълнителен директор на компанията Франк Хаун коментира пред изданието, че НАТО също осъзнава слабостите на наличния капацитет. 

Военните действия на подкрепяните от Русия военни групи в Източна Украйна накараха политиците да започнат отново да мислят за въоръжение, което да удържи на евентуална сухопътна операция, посочва още производителят на оръжия.

Rheinmetall – базираната в Дюселдорф група, която доставя амуниции и компоненти за танковете Leopard, също посочва, че кризата в Украйна е предизвикала ръст на доставките. Продажбите на компанията записват ръст от 18 на сто за полугодието до 1 млрд. евро, а оперативната загуба се е свила от 52 млн. евро до 27 млн. евро.

Очаква се през тази година отбранителното подразделение на компанията да реализира продажби за 2,4 млрд. евро – в горната граница на прогнозата, обявена по-рано през тази година.

Приходите на KMW се понижават от 790 млн. евро през 2013 г. до 750 млн. евро през миналата година. Компанията е частна и не разкрива по-актуални данни за продажбите и печалбата, отбелязва изданието.

Доскоро германската отбранителна индустрия страдаше много заради непрестанно намаляващите разходи за отбрана в Европейския съюз (ЕС), въпреки че като цяло страната е сред най-големите износители на оръжия редом със САЩ, Русия и Китай.

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен коментира по-рано през тази година, че отбранителните приоритети на страната трябва да се променят в отговор на „хибридно водената война“ на Русия.

Украйна се обърна към Германия и други западни сили с молба да направят преглед на армията и въоръжението, включително и на бронираните автомобили, които бързо могат да превозват войници от едно място на друго.

На въпрос от какво оборудване най-много се интересуват клиентите изпълнителният директор на KMW Хаун посочва, че това са бойните танкове и бронетранспортьори, тежката артилерия и бронираните колесни превозни средства.

Промяната на отбранителните приоритети не се отнася само до Германия. Полша и Балтийските страни обявиха, че увеличават разходите си за отбрана през 2015 г. Швеция, която не членува в НАТО, също реши да увеличи бюджета за отбрана за тази година, като страната обмисля и да засили сътрудничеството си с Алианса.

През миналата година Швеция и норвегия подписаха споразумения с Rheinmetall за закупуване на военна техника. Програмата може да достигне стойност от над 1 млрд. евро през следващото десетилетие.

Въпреки че поведението на Русия разтревожи нейните съседи, не всички имат финансовите възможности да отговорят адекватно. Източник от военната индустрия, пожелал анонимност, коментира, че интерес от източноевропейските държави има, но на повечето от тях им е трудно да отделят от бюджета си за военна техника.

В момента Германия се опитва да накара фирмите от военната индустрия да започнат повече да си сътрудничат помежду си и с европейските си конкуренти. В стратегия, публикувана преди месец, Берлин предупреждава, че отбранителната индустрия на Европа е силно ф рагментирана.

Някои сливания в сектора бяха блокирани от политиците заради опасения от загуба на работни места. В края на юли KMW се сля с Nexter - френският производител на танкове, но това е един от малкото примери за успешна консолидация.

Експортната политика на Германия слага допълнителни спирачки пред трансграничните сделки. Стойността на лицензите за износ в отбранителната индустрия през миналата година е паднала с една трета до малко под 4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Ха така , давайте , схемата е ясна ...справка Гърция. Яки заеми , въоръжаване до дупка...после го духайте...на гол тумбак пищови !Е затова разсипаха Украйна , да направят плашило ! Абе мамка ви и *** , абе болници и училища що не правите бе , или фабрики , да бачка народа и да живее нормално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още