IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABN Amro се похвали с най-печелившото тримесечие в своята история

Холандската държавна банка спечели 600 млн. евро през второто тримесечие на 2015 г.

11:19 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ABN Amro се похвали с най-печелившото тримесечие в своята история

ABN Amro Group NV записва силен ръст на нетната печалба през второто тримесечие. Това се случва благодарение на резкия спад на провизиите за лоши кредити в момент, в който холандската държавна банка продължава да работи над своето първично публично предлагане, предава MarketWatch.

Нетната печалба на холандския трезор скочи до 600 млн. евро от спечелените 39 млн. евро през вторите три месеца на 2014 г.

Провизиите за лоши кредити спадат с 90% на годишна база до 34 млн. евро. Банката ги определя като изключително ниски, но не и представителни за оставащата част от 2015 г.

Главният изпълнителен директор на ABN Amro Герит Залм коментира, че тримесечието е най-печелившото за банката от създаването ѝ през 2010 г. след фалита на белгийско-холандската банка Fortis SA/NV по време на финансовата криза.

ABN Amro се подготвя за излизането си на борсата. Първичното публично предлагане трябва да се осъществи до края на годината. Холандската държава възнамерява да продаде дял от 20-30% в ABN Amro. Сделката може да се окаже най-голямото предлагане в историята не само на борсата в Амстердам, но и в европейския финансов сектор от глобалната финансова криза насам.

ABN Amro се оценява на около 16 млрд. евро. С продажбата на свой дял в банката Холандия може да си върне около 4,5 млрд. евро от десетките милиарди евро, които похарчи, за да спаси кредитора, отбелязва Bloomberg.

Възвръщаемостта на капитала се увеличава до 15,3% през второто тримесечие от 9,5% преди година. Съотношението на капитала от първи ред намалява до 14% от 14,2%, отчетени в края на първото тримесечие на тази година.

ABN Amro ще изплати 40% от печалбата си за тази година под формата на дивидент, 350 млн. евро от които ще бъдат разпределени като междинен дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още