IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията на ABN Amro ще започне през 2015 г.

Холандското правителство ще се освободи от участие в спасената от него банка чрез публично предлагане

11:36 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">&nbsp;ABN Amro скоро може да се завърне в частни ръце. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></p>

 ABN Amro скоро може да се завърне в частни ръце. Снимка: архив Ройтерс

Повече от шест години след национализацията на холандската банка ABN Amro тя може да се завърне в частни ръце. Холандското правителство възнамерява да предложи първите дялове от банката през 2015 г. чрез публично предлагане.

Със стойност от близо 15 млрд. евро това вероятно ще е едно от най-големите банкови IPO-та от близо десет години насам, става ясно от справка на доставчика на данни Dealogic. Банковите първични публични предлагания се превърнаха в истинска рядкост в Европа от началото на финансовата криза. 

„Нашата подготовка за IPO се концентира върху първите шест месеца на 2015 г.", заяви главният изпълнителен директор на компанията Герит Залм в интервю за Wall Street Journal. „Трябва да покажем, че нашата къщичка е в ред, и аз мисля, че имаме голям напредък в това отношение".

Окончателното решение на холандския парламент се очаква през първото тримесечие на следващата година.

„Пазарната среда изглежда няма да представлява пречка", заяви Залм. „Оценката за европейските банкови акции се подобри през последната година или две", добавя той.

ABN Amro Group NV е онова, което остана от бившата глобална финансова група ABN Amro Holding NV. През 2007 г. тя бе придобита от Royal Bank of Scotland, Banco Santander и Fortis и след това бе разделена. Оцененото на 71 млрд. евро придобиване, най-голямото за всички времена в индустрията, се оказа почти унищожително за RBS и Fortis, когато година по-късно дойде световната финансова криза.

Правителството национализира холандските активи на Fortis и делът на Fortis в ABN Amro. Бившият финансов министър Залм бе нает, за да оформи новата ABN Amro, която сега е много по-малка и по-консервативна от предшественика си със същото име.

Правителството възнамерява да излезе напълно от ABN Amro, но същевременно да избегне повторение на придобиването от 2007 г. Затова ABN Amro разполага с опцията за поемане на т.нар. "отровно хапче", с което да се предотвратят опити за поглъщане.

„Това ще ни спечели време, ако някой дойде с оферта за враждебно поглъщане", казва Залм. По този начин мениджмънтът ще получи възможност да предложи привлекателна алтернатива за акционерите.

Същевременно той признава, че не очаква основни европейски институции да са в състояние или да са заинтересовани да поемат една банка с размера на ABN Amro, чийто общ баланс възлиза на повече от 400 милиарда евро.

Анализаторите признават, че Залм е успял да ръководи компанията безопасно и встрани от сътресенията, причинени от няколко рецесии в Холандия и няколко кръга от съкращения и преструктуриране. Благодарение на държавната си собственост банката успя да намали своята зависимост от краткосрочни финансови инструменти и укрепна своята капиталова база. В момента тя вече постига 82% от приходите си в Холандия.

Но все още има предизвикателства, които намаляват вероятността холандските данъкоплатци да си върнат напълно 22 милиарда евро, похарчени за спасението на банката.

Рисковите активи ще останат високи и през следващите тримесечия. В допълнение банката все още поддържа голяма клонова мрежа в Холандия, която в момента се смалява. Същевременно банката е изправена пред нови регулации в Европа и в собствената си страна, които според Залм ще доведат до разходи от 300 милиона евро през следващата година.

Същевременно той заяви, че ще представи финансовите цели пред банката преди борсовия дебют и евентуално ще повиши целта за възвращаемост на собствения капитал (ROE), важен измерител за печалбата в банковия сектор. 

„Не вярвам, че ще постигнем възвращаемост от 20 на сто, така че не трябва да очакваме нещо грандиозно. Но ние трябва да сме в състояние да постигнем възвращаемост на собствения капитал в ниските двуцифрени стойности", заяви Залм.

През първите девет месеца този параметър възлиза на 7%. Целта е до 2017 г. той да се покачи от 9 до 12%. Без специалните ефекти от началото на година стойността възлиза на 11%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още