IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест на фермери блокира Париж

Животновъдите протестират от седмици срещу ниските цени на месото и млечните продукти

18:14 | 03.09.15 г.
<p>
	Според селскостопанските синдикати близо 1 88 трактора са влезли в Париж днес с издигнати лозунги &quot;Който сее мизерия, жъне гняв&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според селскостопанските синдикати близо 1 88 трактора са влезли в Париж днес с издигнати лозунги "Който сее мизерия, жъне гняв". Снимка: Ройтерс

Фермери от Франция протестираха днес в Париж заради тежката ситуация на пазара на селскостопанска продукция, предава ДПА, цитирана от БТА.

Според оценка на Националната федерация на синдикатите на земеделските производители (FNSEA) - най-големият фермерски френски профсъюз, в столицата на страната днес са влезли 1 733 трактора. Говорител на полицията ги оцени на 1 365.

Много от протестиращите се събраха на Площада на нацията, трафикът в града беше блокиран.

"Това е втората криза в млекопропроизводството за шест години. Имаме право на живот като всички останали. Не искаме субсидии, не искаме повече, искаме да живеем от професията си", коментира пред информационната агенция един от млекопроизводителите, дошъл на протеста.

Животновъдите протестират от седмици срещу ниските цени на месото и млечните продукти. През юли правителството отпусна помощ от 600 млн. евро, но според мнозина фермери това не е достатъчно.

Френските фермери твърдят, че не могат да се конкурират с вноса от други страни, където производствените разходи са по-ниски. Селскостопанските синдикати в страната настояват за смекчаване на регулаторните изисквания и разширяване на данъчните облекчения.

Европейските селскостопански производители са засегнати и от руското продоволствено ембарго, допълва ДПА.
Министерството на земеделието неотдавна предупреди, че около 20 хил. животновъди се изправят пред опасност от фалит заради силната конкуренция и ниските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още