IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

С проект като "Северен поток" 2 Турция изпуска възможността да се превърне във важен енергиен хъб

10:32 | 07.09.15 г. 44
Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан, пише в свой анализ руската информационна агенция Regnum.

За новия газопровод се заговори още по време на икономическия форум в Санкт Петербург и той е не просто техническо решение, допълва изданието. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

От години Москва заявява намерението си да заобиколи Украйна като транзитна страна на газа за Европа. Един от плановете в тази насока – „Южен поток”, беше блокиран от Европейската комисия чрез България. Наследникът му – „Турски поток”, също е напът да се провали.

С идеята за „Турски поток” Русия предложи на Турция да стане един от водещите енергийни хъбове в Близкия изток. Анкара обаче не се възползва, водена от „романтични геополитически представи”, а вместо това трябваше да оцени ситуацията по-реалистично, пише още Regnum.

Припомняме, че Турция поиска не просто да е транзитен център на руски газ за Югоизточна Европа, но и да участва наравно с „Газпром” при търговията на суровината. Така, въпреки че руският газов гигант беше готов да започне строителството на газопровода още през май, досега работата по проекта така и не е започнала.

В същото време дестабилизацията в Близкия изток, ако не спира плановете на Азербайджан да изгради газопровод от Каспийско море до Европа – първата стъпка е Трансанадолският газопровод (TANAP), която минава през Турция, то поне ще ги затрудни силно, допълва руската агенция.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%.

Москва вече показва и известни признаци, че ще спазва Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката – в началото на август обяви търг за покупка на свободен капацитет по удължението на „Северен поток” – Opal, за зимния сезон.

Това беше една от спънките за реализацията на „Южен поток” – Русия отказваше категорично да се съобрази с правилата на ЕС в областта, настоявайки, че това е международен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 8 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Баце, аз ти говоря това, което лично съм видял и преживял :))) Съветвам те и ти да идеш .. Ама дали ще ти се връща после не знам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
Как да ти го обясня, пакетите са за лузърите, а обясненията ти издишат. Както и обясненията в статията. Начи газпрома сами са си виновни, че не са Поискали изключване от пакетите, това ли ви е основната теза? Тия от газпром са еахти ***, що не им врътна един телефон да им обясниш какво да искат и как да станат работите. Да та еа у всезнайкото :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
баце не ми гавари ... тея са побъркани, нали човека ми каза ве тука живее, нали беше там, цялата процедура каквото съм написал е така 1:1. *** пропадняците за тях и майка им е подозрителна ше ги нападнат *** нещастниците, не ми гавари за тези повече, после другите били диктатури ..... то тея са по-зле от СССРа на времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 8 години
Как да Ви го обясня? За Северен поток Газпром поиска и получи изключение от втори и трети енергиен пакет. Приемащият газопровод Опал не се ползва с такава дерогация и пропуска само 50% от дебита на Северния. Затова и чистата печалба на възхваляваният поток е около 50 млн евро на година-една нищожна сума. За Южен даже не си и направиха устата за изключение. Надяваха се на троянските коне, оказали се в последствие дръгливи магарета. Но като цяло нечовешкият напън на президент Кабаев(или както е там, според фамилията на новата си фаворитка) не обречен. Така и не разбра, че понятието геополитика е архаизъм от 19-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 9
georgi_shum
преди 8 години
Баце да те светна, понеже много глупости четеш и после пишеш :) Отпечатъци ти вземат само в Посолството, при издаването на виза :) След това на летището. никой нищо не ти взима :)) Ни на излитане, ни на кацане:) Вече супер много държави вземат отпечатъци при издаване на визи и лични документи. Отпечатъци вземат за виза и в Япония, само че там ти я издават на летището ..Ако при пристигане в САЩ се сториш подозрителен на някой емиграционен - може да ти зададе 2-3-4 въпроса и то предимно, ако визата ти е нова и ти е първо влизане в щатите.:)Но до там:) 70-80 % от хората си минават само с проверка на визата:))) Последно като лятях за щатите беше 2013 -та, с Луфтханза - София-Мюнхен - Бостън. Още от София знаех на кой изход в Мюнхен ще ми е самолета за Бостън :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Правилно Стояне, НО това не е руски а немски енергиен проект, затова и не са празни приказки. Когато се говореше за Турски поток и аз се смеех. И Алекс наистина е прав, редно е ние и гърците и унгарците и всички, които бяхме по трасето на Южен, да го играем яко контра на немците сега, защото точно това направиха - изхвърлиха ни от играта за да монополизират газовите доставки за ЕС. Виждам, че на Австрийците и италианците им е била запушена устата с по някоя пачка"E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
ама не ве то не е за смех, то е трагично, че дори и диктаторите в Русия и С.Корея не искат отпечатъци и не тряя да ти бъркат в аналния отвор на летището. Мхм тва праат твойте демократи Колее, къде отиваш ти може би .... че и ше си чипосат населението, съвсем кукли на конци ше ги праат там с баркод на челото .... Техен проблем, кой е там да се опраа, това не е мой проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
За седми път припомням-големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 11
alexx
преди 8 години
Сега Бойко, ако има топки, трябва да ревне пред Европейската комисия как може Северен паток 2, а не може Южнен. Ама май гласчето му не се чува пред Големите началници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Ти го остави Михаелиса , ами виж тука хората кво пишатhttp://***.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskata-shistova-industriia-e-izpravena-pred-vylna-ot-bankruti-201848/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още