IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

С проект като "Северен поток" 2 Турция изпуска възможността да се превърне във важен енергиен хъб

10:32 | 07.09.15 г. 44
Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан, пише в свой анализ руската информационна агенция Regnum.

За новия газопровод се заговори още по време на икономическия форум в Санкт Петербург и той е не просто техническо решение, допълва изданието. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

От години Москва заявява намерението си да заобиколи Украйна като транзитна страна на газа за Европа. Един от плановете в тази насока – „Южен поток”, беше блокиран от Европейската комисия чрез България. Наследникът му – „Турски поток”, също е напът да се провали.

С идеята за „Турски поток” Русия предложи на Турция да стане един от водещите енергийни хъбове в Близкия изток. Анкара обаче не се възползва, водена от „романтични геополитически представи”, а вместо това трябваше да оцени ситуацията по-реалистично, пише още Regnum.

Припомняме, че Турция поиска не просто да е транзитен център на руски газ за Югоизточна Европа, но и да участва наравно с „Газпром” при търговията на суровината. Така, въпреки че руският газов гигант беше готов да започне строителството на газопровода още през май, досега работата по проекта така и не е започнала.

В същото време дестабилизацията в Близкия изток, ако не спира плановете на Азербайджан да изгради газопровод от Каспийско море до Европа – първата стъпка е Трансанадолският газопровод (TANAP), която минава през Турция, то поне ще ги затрудни силно, допълва руската агенция.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%.

Москва вече показва и известни признаци, че ще спазва Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката – в началото на август обяви търг за покупка на свободен капацитет по удължението на „Северен поток” – Opal, за зимния сезон.

Това беше една от спънките за реализацията на „Южен поток” – Русия отказваше категорично да се съобрази с правилата на ЕС в областта, настоявайки, че това е международен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Сигур и газ вече нема ...а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 10
Nikola666
преди 8 години
Ех, Мише, пак извади торбата с лъжите....Като си почнал, кажи и за летището в Амстердам. Я разправяй как са ти взимали отпечатъци да се посмеем отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
на времето Старшината разпрааше - четвъртит с разширени вени, само тряя да се наместим да ни е по-удобно иначе няма да го извадим .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 49 rate down comment 13
misanthrope
преди 8 години
Разбирасе че не е България виновна. От самото начало беше ясно, че немцовете искат да седнат на входа на тръбата и да пускат на цял ЕС по колкото решат.От самото начало ревяха с пълно гърло срещу Русия и Южен поток и измисляха някакви Набуко и глупости а в същото време строяха Северен Поток 1 с пълна сила. Все пак да не забравяме къде е сега бившия канцлер Герхард Шрьодер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 16
Pyramid
преди 8 години
А тук, ако случайно открият /още и/ много сериозни количества газ и рашъните рекат "Айде, ОК: 1% квота за ***" дали няма да се изброи като удовлетворило пусти 3-ти пакет и да пуснат, все пак, тръбата през нас? Вярно, при това положение, *** ще си плати и за тръбата, ама нали няма да му ръцнат кранчето, дето сега е на укропска територия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 34
vzhekoff
преди 8 години
Сега да види бай *** как му влезна квадратен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 14
крас
преди 8 години
Нещата се проясняват , но мъглата остава. ЕДВА ЛИ РАШЪНИТЕ ШЕ ТРЪГНАТ ДА СТРОЯТ ВТОРИ ТРЪБОПРОВОД И ДА СКЛЮЧВАТ ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ ЗА ДОСТАВКИ НА ГАЗ ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА!!Северен поток - 2 е най приемливото , но не и ОКОНЧАТЕЛНО решение за тръбите им. ВЕРОЯТНОСТТА ПОСОКАТА ТРЪБИТЕ ИМ ДА СЕ ОБЪРНЕ ОТ ИЗТОК , НА ЗАПАД КЪМ КИТАЙ Е ВЪЗМОЖНО НАЙ РЕАЛИСТИЧНИЯ СЦЕНАРИЙ. Но и в Китай нещата са неясни, така , че логично е РАШЪНИТЕ ДА НЕ БЪРЗАТ с разни погоци и чешмички с кранове. ЩЕ ТРЯБВА ДА ВИДЯТ КОЙ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ СЛЕД ТАЗИ РЕЦЕСИЯ И С НЕГО ДА СКЛЮЧАТ ДОГОВОРИТЕ СИ! Това е логиката на нещата. Останалото са само мокри *** за газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 15
Един Българин
преди 8 години
Хаха значи не ви е България виновна :). Хубаво е да се признават грешките, макар и късно. Ако бяхте спазили изискванията на ЕС по третия пакет и за Южен поток нямаше да има проблеми, но това не беше идеята, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 61 rate down comment 13
0pk
преди 8 години
Цялата работа е, Германия да препродава руската газ на целия ЕС. Ми щом в това е единството...Начи като идват бежанци, трябва поравно да си ги разпределяме, ама като трябва да идва газ, ще минава само през Германия :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 9
tisia
преди 8 години
...е ,при реализирането на подобен проект на украинските политици и най-много на Яйцеклетката ще им олекне,защото ще има много газ за страната им и то не руска а от съюзника Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още