IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

С проект като "Северен поток" 2 Турция изпуска възможността да се превърне във важен енергиен хъб

10:32 | 07.09.15 г. 44
Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан, пише в свой анализ руската информационна агенция Regnum.

За новия газопровод се заговори още по време на икономическия форум в Санкт Петербург и той е не просто техническо решение, допълва изданието. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

От години Москва заявява намерението си да заобиколи Украйна като транзитна страна на газа за Европа. Един от плановете в тази насока – „Южен поток”, беше блокиран от Европейската комисия чрез България. Наследникът му – „Турски поток”, също е напът да се провали.

С идеята за „Турски поток” Русия предложи на Турция да стане един от водещите енергийни хъбове в Близкия изток. Анкара обаче не се възползва, водена от „романтични геополитически представи”, а вместо това трябваше да оцени ситуацията по-реалистично, пише още Regnum.

Припомняме, че Турция поиска не просто да е транзитен център на руски газ за Югоизточна Европа, но и да участва наравно с „Газпром” при търговията на суровината. Така, въпреки че руският газов гигант беше готов да започне строителството на газопровода още през май, досега работата по проекта така и не е започнала.

В същото време дестабилизацията в Близкия изток, ако не спира плановете на Азербайджан да изгради газопровод от Каспийско море до Европа – първата стъпка е Трансанадолският газопровод (TANAP), която минава през Турция, то поне ще ги затрудни силно, допълва руската агенция.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%.

Москва вече показва и известни признаци, че ще спазва Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката – в началото на август обяви търг за покупка на свободен капацитет по удължението на „Северен поток” – Opal, за зимния сезон.

Това беше една от спънките за реализацията на „Южен поток” – Русия отказваше категорично да се съобрази с правилата на ЕС в областта, настоявайки, че това е международен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 9 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Аз в Русия ше хода още следващата година ако е рекъл Господ (е ако има време и малко парици), отивам да видя диктатора преди да е влезнал в някой мавзолей ...... :)) А *** в Сашш ше ги изчакам да се паткясат съвсем и тогава ако трябва след 30г. ако трябва и никога *** съм ги тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 13
georgi_shum
преди 8 години
няма ти е никакъв проблем да вземеш виза за САЩ, струва $166 мисля. Един самолетен билет от Виена до Ню Йорк ще ти е не повече от $750 долара, ако резервираш от рано - *** и виж бре, и тогава говори. Същото е и за Русия виза се взема лесно - даже покана ще ти уредя. *** и там виж как е и тогава говори. Не си беден български бачкатор, можеш да си го позволиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 18
georgi_shum
преди 8 години
Кой ти е казал че бизнеса в Русия е по лесен от САЩ бре *** :))) Казах ти, че в Русия, е по лесно да правиш бизнес като руски гражданин, ако си малка риба и чужденец като мен ти се спира тока от процедури, проверки и всякакви безумия. Това ти казвам :) Не съм толкова голям да правя бизнес в щатите, един ден ако стана - няма да ми е нужен паспорт, там просто никой не ти пречи :) И никога не съм казвал че Русия ще фалира или ше мрът от глад :) Намери ми мой такъв коментар и ти кихам 1000 евра веднага . САЩ са били, са и още дълго време ще са номер 1. Не е въпрос на лични симпатии или отношене. просто факти. Мерките за сигурност - ми нормалмо всякаква *** се мъчи да иде там - право на всяка страна е да си подбира посетителите. Но въобще не е това, което ти описваш. Най много ти се дразня, че си формираш мнение на базата на клипчета от нета и писания из сайтове. А не си правиш труда да добиеш личен опит и така да говориш.Казвал съм ти и преди - ако работиш легално във Виена....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Гошката е пумпал, на черното вика бяло през кви очила гледа тоя свят - ненам. Кат е бил там в Сашш портфейли ли е ритал по улицата де да го знам, че Сашш са Империя - империя са да, но пред разпад, то е очевадно какво толко, това е нормален цикъл, никой не е на върха завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
В Русия е по-лесно за бизнеса от САЩ е що?!? Е кой е на власт са в Русия, та да е по-лесно за бизнеса ?? Добре от колко време пишем вече в тоя форум?, аз поне от 2012 някъде за борсите после като почна патакламата там в Укрия се зарибих с тея простотии. Кво писахме помниш ли? Руснаците щяха да фалират - не можаха и няма да фалират. Кзах ти, че ше се опраат ти не ше станело зле и тоя щел да падне така ли беше? - така беше - умряха ли от глад, падна ли тоя - ми не даже над 80% го поддържат! Казвам ти САЩ са били едно време нещо сега са пропадняци - ти не - e ок. Казвам ти за мерките им за сигурност от първа ръка (може с моя приятел да е съвпадък) ти пак не. Единствените *** които са още по-побъркани с мерките за сигурност са Израел. Това съм го преживял лично на виенското летище, зарад тях кво ли чудо не беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Ти що не си гледаш детските книжки ами се вреш дето не ти е работа а ?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 12
georgi_shum
преди 8 години
Нямам нужда от американски паспорт бе баце казах ти:) Имам 10г виза :) догодина като поотраснат малко близнета оставяме ги на бабетите и с жената отивам за поне месец :) Руския ми трябва да за бизнеса. По лесно е :) А *** ще падне :) Никой не е безсмъртен нали знаеш :) И прстани с тез простоти - милиони хора в щатите си търгуват със злато и сребро:) Виж ако мамиш може и да те вкарат в затвора :)) Иначе не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Ае остай го Гошето, той е заврян зет ама не ще да си го признай. Цялата му работа е както тука: http://***.clip4e.com/play_krasi_radkov_bai_shile_v_rusiq_sym.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
и пак ще питам защо се редиш за руски паспорт, а не за американски на мене тва ми е супер Х ?!? Ако толко те кефят там и всичко е тужур хои, кво ше прайш при тиранина ?? В Русията тоя нема да падне от власт, гледам са пак тоя Ходорковски нешо се опитва, но ше свърши кат Березовския у некоя баня....Хоете в Сашш и живуркайте и бачкйте там, аз във военна диктатура нема смисъл да хоа, да ме вкарат у панделата, че съм търгувал със злато и сребро или че съм свалил некой филм от Арената - аре нема нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Извинявай, аз не следя в толкова големи детайли материята, НО от това, което си написал, разбрах, че в момента Северен работи на 50% от капацитета си, понеже приемащия - Опал според пакта трябва да остави 50% от своя капацитет незает за други доставчици. И..... след като северен работи и сега на 50% и няма как да заработи на 100%... се планира да се строи Северен 2? Тука някой трябва да е не много ***, а направо луд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още