IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на лидерите: Ципрас се променя радикално, Меймаракис е все по-популярен

Ципрас вече изглежда обикновен простосмъртен, а Меймаракис все още се страхува да заяви апетитите си към премиерския пост, пишат германски медии

17:38 | 09.09.15 г.
<p>
	Ципрас (вляво) и Меймаракис се поздравяват в гръцкия парламент. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Ципрас (вляво) и Меймаракис се поздравяват в гръцкия парламент. Снимка: архив Ройтерс

Предизборната кампания в Гърция навлиза в най-важната си фаза – остават броени дни до вота на 20 септември. Социологическите проучвания показват изравнени сили между две политически партии – СИРИЗА и „Неа демократиа”, което обещава и интересна битка до края.

Публикации в германски медии чертаят образите на лидерите на двете партии и опитват да намерят обяснение за загубата на популярността на Ципрас, както и на доверието в Меймаракис, пише "Етнос".

Der Spiegel анализира коренната промяна в лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. Той не само генерално смени курса на политиката си, но промяната е видима и чисто физически.

„Физиономията на Ципрас се промени – на лицето му са изписани следите от стрес и дългите часове работа. За своите приятели и врагове той вече е обикновен простосмъртен - нито светец, нито дявол”, пише изданието и по този начин обяснява намаляването на популярността на бившия гръцки премиер.

Голямата слабост на Алексис Ципрас е не толкова, че е подписал поредната спасителна програма, а липсата на последователност, отбелязва още Der Spiegel и допълва, че бившият премиер от една страна обещава да изтъргува по-добри условия по споразумението, а от друга – че ще ги спазва буква по буква.

От другата страна на барикадата е Евангелос Меймаракис - временен лидер на „Неа демократиа”, след като Андонис Самарас напусна поста си в началото на лятото. Според анализаторите, цитирани от Zeit, той умишлено се опитва да седи в сянка преди изборите и не заявява ясно политическите си амбиции да бъде премиер на Гърция след вота.

Подобен сблъсък с харизматичния Алексис Ципрас би бил пагубен за него.

Гърците обаче започват да му вярват, че няма жажда за власт, в каквото са обвинявани много други политици в Гърция, включително и неговия предшественик – Андонис Самарас. Хората така и не обърнаха внимание, че името на Меймаракис се оказа замесено в скандали, когато е бил министър на отбраната в периода 2006 – 2009 година.

Но всъщност битката за първото място в изборите реално все още не е започнала. И Меймаракис, и Ципрас си разменят задочни нападки в своите речи и интервюта, но предстои директен сблъсък и то в критично кратък до изборите момент – на 14 септември.

Преди това, на 9 септември, ще дебатират всички лидери на политически сили, вкарали депутати в парламента след изборите в началото на годината.

И двата дебата ще бъдат от важно значение за вота на 20 септември на фона на големия брой колебаещи се как да гласуват.

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още