IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люксембург обеща финансова помощ на Турция от ЕС заради кризата с бежанците

Турция е приела 2,2 милиона сирийци от началото на гражданската война в Сирия, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш

21:42 | 18.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн обеща днес, че ЕС ще предостави "съществена" финансова помощ на Турция, която приема на своя територия една част от сирийските бежанци, желаещи да достигнат до Европа, съобщава БТА, цитирайки АФП.

Европейската комисия работи, тя обяви преди два дни в Европейския парламент, че се подготвя значителна помощ за Турция, каза Аселборн, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Той посочи това след среща в Анкара с турския си колега Феридун Синирлиоглу.

Наистина трябва да започнем да се опитваме да споделим това бреме, добави той.

Това не означава, че искаме да платим на Турция за това да препречи пътя на тези, които искат да дойдат в Европа, но е нужно от една страна да дадем нашата подкрепа и от друга е необходимо на границите, където влизат искащите убежище, да може да се избегне тази анархия, която виждаме, подчерта Аселборн.

Турция е приела 2,2 милиона сирийци от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. и е похарчила 7,6 милиарда долара за бежанците, заяви днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Турският външен министър се зарадва на обещанието на своя европейски колега.

Независимо дали някои други им помагат или не, ние ще продължим да помагаме на тези хора в трудно положение, увери Синирлиоглу. Ние сме го правили и ще го правим единствено от хуманни съображения и без да очакваме нищо в замяна, добави той.

Френският президент Франсоа Оланд препоръча вчера ЕС да реши на срещата на върха в четвъртък в Брюксел да работи с Турция, за да напрви така, че тези, които сега са в Турция, да могат да останат там.

Всичко за бежанската криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Е тва вече си е бизнес ! Едно време Берлускони плащаше на Кадафито , даже и ръка целува , само оня да спира *** към Лампедуза...Много се зарадвал турския министър ...!Абе кажете го в прав текст трябва ви диктатор дето да върши мръсната работа , е имате го...ше плащате скъпо и прескъпо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още