IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

130 военни пазят границата

Имаме готовност да ги удвоим в рамките на часове, ако това се налага, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев

13:19 | 18.09.15 г. 3
<p>
	Турски военни на границата с Гърция в близост до Одрин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турски военни на границата с Гърция в близост до Одрин. Снимка: Ройтерс

Общо 130 военнослужещи със съответната техника има днес по българската граница. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Имаме готовност да удвоим участващите военнослужещи в рамките на часове, ако това се налага, каза Ненчев. По думите му при необходимост бройката на военнослужещите по границата може да се увеличи до 1000 души на ротационен принцип, което означава около 300 души, които да се сменят на 24 часа.

Тези хора ще подпомогнат, включително и логистично, "Гранична полиция" при изпълняване на нейните задължения, поясни министърът. Той допълни, че военната техника, с която ще разполагат, са високопроходими автомобили.

Според Ненчев допреди няколко часа ситуацията по границите е била спокойна. Нещата се променят изключително динамично, посочи той и допълни, че поради тази причина имат готовност да реагират.

В отговор на репортерски въпрос дали армията ще обикаля по селищата да търси бежанци, Ненчев каза, че нямат такива разпоредби до момента.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов коментира във Варна, че към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница, предаде агенция „Фокус“.

Борисов посочи, че Министерство на отбраната и армията са в пълна готовност при ескалиране на бежанската ситуация на българо-турската граница веднага да реагират и да разположат войници.

„Цялостната дислокация на армейски подразделения никак не е лесна работа и затова ние решихме да изчакаме с разполагане на армията по границата”, посочи Бойко Борисов. 

Вчера главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че през следващите дни по границата ни с Турция ще бъдат разположени до 1000 военни. Той уточни, че разполагането им вече е започнало.

Изпращането на военните на границата е в отговор на усложнената миграционна обстановка. Хиляди бежанци и мигранти се насочват към Западна Европа през Балканите. Хърватия затвори границата със Сърбия заради силния мигрантски поток, а Унгария започна да строи ограда и по границата с Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Спят по батальоните.. ако има войнички и други работи правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Еквилибристики .... 1000 -> 130 -> ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още