IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи създаването на Европейска гранична полиция

За да бъде Шенген силен, изключително важно е укрепването на външните граници, според еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос

15:31 | 23.09.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕК ще предложи създаването на Европейска гранична полиция

Европейската комисия (ЕК) ще предложи до края на годината да бъде създадена Европейска гранична полиция. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос.

За да бъде Шенген силен, изключително важно е укрепването на външните граници, поясни той, цитиран от БТА.

“Шенген не е проблем. Ако използваме изцяло съдържанието на договора, Шенген е отговор на настоящата криза”, заяви еврокомисарят.

Той добави, че предотвратяването на "вторичното движение" на получилите закрила в ЕС е обща отговорност на държавите членки. Според квотната система за разселването на мигрантите, предложена от Европейската комисия (ЕК), те ще имат право на престой единствено в държавата, предоставила им закрила, и няма да могат да пътуват в Европейския съюз (ЕС).

В отговор на въпрос Аврамопулос уточни, че усилията ще бъдат насочени главно към държавите от Югоизточна Европа. “Ще предоставим на тези държави допълнителни средствата да охраняват и защитават границите по-добре, защото това са граници не само на съответните държави, но и на ЕС”, поясни еврокомисарят.

"Кризата е огромна и изисква пълна финансова мобилизация - всяко евро, което можем да пренасочим от бюджета на ЕС, ще бъде използвано", заяви заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

Тя отбеляза, че комисията ще осигури допълнителни 1,7 милиарда евро за справянето с мигрантските потоци. “Увеличаваме над два пъти средствата за справяне с бежанската криза спрямо началото на годината”, уточни Георгиева.

По нейните думи за 2015-2016 г. досега са били предвидени 4,5 милиарда евро, а от днес сумата достига общо 9,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Действайте ЕК, действайте щот ония от северо-изток и северо-юг скоро ше тръгнат и става страшно. Евала де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още