IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen търси виновници

Автомобилният гигант се готви за гигантско изтегляне на автомобили

17:18 | 01.10.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният гигант Volkswagen започна организирането на гигантско изтегляне на коли с двигатели, на които е бил монтиран софтуер за манипулиране на данните за отделяните газови емисии. От тях 2 милиона са само във Франция и Великобритания. Междувременно търсенето на виновниците за измамата се активизира, пише Франс прес.

След първата вълна на уволнения по горните етажи миналата седмица, сред които бе и приетата оставка на бившия главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и на директора по продажбите, има опасност да паднат още глави през идните дни на по-ниско равнище в йерархията на автомобилния концерн от Волфсбург.

Кризисно заседание насрочи и президиумът - намаленият комитет на надзорния съвет. Контролният орган обеща "строго разследване".

Правейки паралел с финансовата криза от 2008 година, финансовият министър Волфганг Шойбле с мрачен вид заклейми "алчността за слава и пари" във Volkswagen.

"Когато желанието е да се постигне успех на световните пазари, конкуренцията е невероятно ожесточена. Всеки иска да бъде най-големият. (...) Човек се главозамайва и виждаме как приключва това понякога", допълни Шойбле.

Volkswagen, гигантът с 12 марки и 200 милиарда евро световен оборот, е монтирал на 11 милиона коли по света софтуер, който може да манипулира резултатите от изпитанията за замърсяване на околната среда и така да представя колите като по-екологични, отколкото са в действителност. Във Франция над 1 милион возила с марките на VW, Audi и Skoda са засегнати от скандала, а във Великобритания броят им е 1,2 милиона, според най-новите данни от сряда.

12 мениджъри, за които има подозрения, че са участвали в разработването и пускането в употреба на програмата, или пък само са знаели за съществуването на този софтуер, бяха отстранени от постовете си в очакване на заключенията на вътрешно разследване, съобщи месечникът Manager Magazin.

Кой какво е знаел и кога?

"Хората, които са позволили това да се случи, или пък са решили да бъде монтиран този софтуер, са действали по престъпен начин. Те трябва да понесат лична отговорност", заяви категорично във вторник Олаф Лис, който е член на надзорния съвет на Volkswagen и министър на транспорта и икономиката в провинция Долна Саксония, а тя пък е акционер в автомобилния концерн.

Финансовият директор на групата Ханс-Дитер Пьоч също е под прицел, имайки предвид близките му отношения с бившия главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн. Имаше очаквания, че именно той ще поеме управлението на контролния орган през ноември, но това повишение "поражда все повече съмнения", заяви пред в. "Ханделсблат" Ханс-Кристиан Хирт, директор на фонд, който съветва част от акционерите на Volkswagen.

Новият шеф на групата Матиас Мюлер, който дойде от филиала за спортни коли Porsche, продължава да бъде неоспорван лидер в концерна. Порше го смени, назначавайки Оливер Блуме, който вече бе член на ръководството.

Въпросът "кой какво е знаел и кога?" поражда все повече спекулации. Двигателите, засегнати от скандала, са започнали да се продават още през 2009 г. "Това означава, че софтуерът "измамник" вероятно е бил обект на дискусии в компанията от 2007/2008", написа в. "Зюддойче цайтунг".

Мартин Винтеркорн пое управлението през 2007 г. Неговият предшественик Берд Пишетсридер и бившият шеф на марката Volkswagen обявиха чрез адвокатите си в сряда вечерта, че никога и нищо не са знаели за манипулирани двигатели.

След като пазарната капитализация на Volkswagen се стопи с над 40% за една седмица, акциите на концерна в сряда сутринта тръгнаха леко нагоре, нараствайки с 1,04% до 96,19 евро за брой в следобедната търговия.

Милиони изтеглени автомобили

Предупрежденията за изтегляне валят из цяла Европа. Петте милиона коли с марката Volkswagen - Golf, Passat и Tiguan, ще трябва да минат отново през хангарите, предупреди групата, която ще направи проверките в желаното от клиентите време.

След Швеция, Холандия и Белгия бе обявено и изтегляне на коли на концерна от Норвегия (147 хил.).

В същото време не спират и новините за започващи разследвания и подадени жалби. Прокуратурата в Инголщат проучва евентуални съдебни действия срещу Audi, филиал на Volkswagen, който призна за 2,1 милиона коли с манипулиращия софтуер.

Френското сдружение Ecologie Sans Frontière обяви в сряда, че ще внесе жалба срещу Volkswagen. Собственици на Volkswagen в Южна Корея ще направят същото.

Германската организация за защита на потребителите и околната среда (Deutsche Umwelthilfe) коментира, че аферата "Volkswagen" засяга в действителност цялата европейска автомобилостроителна промишленост, която тя подозира в "организирана измама".

Скандалът "може да доведе до обрат за световната автомобилна промишленост" и би могъл да има "трайни последици", посочи британската рейтингова агенция Fitch.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Credit Swisse downgrade-ват VW - http://live.cnbc.com/Event/Squawk_Box_Live_-_Oct_2/192459559?ss=1CS виждат риск във VW Financial Services и възможността им да се ре-финансират. Намалямат прогнозата за цената на акциите на VW за следващите 12 месеца на 82 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Volkswagen търси виновници".Шизофрения. Нямат ли си огледала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още