IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт коства поста на директора на Volkswagen

Германската прокуратура също нагази в аферата и ще проверява служители в компанията заради многобройни сигнали на граждани

18:28 | 23.09.15 г. 3
Дизелгейт коства поста на директора на Volkswagen

Емисионният скандал, който разтресе Volkswagen, вече взе и първата си жертва – изпълнителният директор на компанията Мартин Винтеркорн подаде оставка, пише Fortune. На този етап няма обявен негов заместник.

В своето изявление директорът на автомобилния гигант посочва, че е „шокиран от събитията през последните няколко дни" и не е вярвал, че подобно нещо може да се случи във Volkswagen Group. Оставката му е израз на отговорността, която носи начело на компанията, допълва още той.

В последните дни той нееднократно се извини за скандала, но натискът от Борда на директорите на компанията се оказа прекалено силен и той реши да се оттегли. 

Малко по-рано днес и германската прокуратура обяви, че може би ще стартира наказателно производство срещу Volkswagen (VW) заради скандала с манипулираните вредни емисии на дизелови автомобили, произвеждани от компанията, съобщава Financial Times.

Германското правителство призна, че е знаело за типа софтуер, който концернът е използвал във въпросните автомобили, за да манипулира данните за вредните емисии, отбелязва изданието. Все пак кабинетът отрече обвиненията, че е бил наясно с манипулациите и дори създаде официална комисия за разследване на аферата.

От държавната прокуратура в Долна Саксония, където е седалището на VW, съобщиха днес, че започва предварително разследване на някои неназовани служители в компанията. Прокуратурата уточнява, че стартира проверката заради множество сигнали на граждани.

Volkswagen се забърка в сериозен скандал, след като в края на миналата седмица призна, че е използвал специален софтуер, за да манипулира данните за вредните емисии от няколко модела дизелови автомобили, продавани в САЩ. Компанията получи обвинения от американската екологичен регулатор, който може да наложи глоба до 18 млрд. глоба на германския производител на автомобили.

Концернът междувременно съобщи, че същия софтуер може би е инсталиран в до 11 млн. автомобила по целия свят. Всички коли са с такъв тип двигател, който е показал значителни отклонения при данните за вредните емисии при тестове и при реално шофиране.

Fitch Ratings междувременно съобщи, че заради скандала ще ревизира кредитния рейтинг на компанията, в момента А.

Правителствата в няколко държави вече също разследват германската компания.

За няколко дни акциите на концерна изтриха над 30 на сто от стойността си. В следборсовата търговия във Франкфурт книжата поскъпнаха с 8 на сто до малко над 114 евро за брой.

Според анализатори компанията има нужда не само от нов главен изпълнителен директор, но и от ново начало и пълно обновяване на корпоративната култура. Скандалът повдигна и въпроси за бъдещето на дизеловата технология заради опасенията от замърсяване на въздуха и преждевременна смърт във връзка със замърсяването.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
fortiss
преди 8 години
Това заглавие въобще не е свързано с проблема - какъв толкова е директора в една компания? Безсмъртен или нещо повече? Работи за заплата, като стане фал - айде. Кой искате да се махне в този случай - някой от монтьорите на линията ли?Въобще проблема тук не е свързан с някой си директор, а с това, че природата е замърсявана, а обществото заблуждавано, че това не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ivancholak
преди 8 години
ами явно са се разигравали парички яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
"Германското правителство призна, че е знаело за типа софтуер, който концернът е използвал във въпросните автомобили, за да манипулира данните за вредните емисии..." - май ни взимат за тотални ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още