IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия готвят документ за сътрудничество при борбата с Ислямска държава

Според медийни публикации двете страни обсъждат три варианта за взаимодействие между авиацията им

16:13 | 06.10.15 г. 3
САЩ и Русия готвят документ за сътрудничество при борбата с Ислямска държава

Военните на САЩ и Русия подготвят документ за сътрудничество на авиацията при борбата с „Ислямска държава“ в Сирия. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

„Американците ни предадоха документ, над който работим. Искам да заявя, че Генералният щаб подкрепя по принцип документа, работим над неговото съдържание“, посочва Антонов.

Антонов обяснява, че документът ще бъде полезен не само за коалицията срещу забранената в Русия „Ислямска държава“, но и за руското военно ведомство, но не дава повече подробности.

ТАСС обаче цитира материал в изданието Politico, според което Пентагонът разглежда три варианта на сътрудничество с Русия за предотвратяване на конфликти в небето над Сирия. Първият от тях е простото разделяне на сектори на въздушното пространство, които да бъдат съгласувани между военните на САЩ и Русия.

Вторият вариант предвижда „процедура по снижение на конфликтния потенциал“, тоест двете страни да се уведомяват регулярно къде ще извършват своите операции.

Според изданието третият вариант е на пълно партньорство с Русия, но при условията за участие в коалицията за борба с екстремиското движение в Сирия и Ирак, оглавявана от САЩ.

От външното министерство на Русия вече заявиха, че Москва не смята да се присъедини към международната коалиция, водена от САЩ, която вече от година осъществява въздушни удари в Сирия и Ирак. Според дипломата Мария Захарова причината за това е, че Русия смята действията на коалицията за незаконни без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без разрешение на правителството на Сирия.

Захарова обаче потвърди, че Москва има желание за съвместни действия срещу „Ислямска държава“ със САЩ.

Междувременно бившият командващ Черноморския флот на Русия Владимир Комоедов категорично отрече, че се готви сухопътна операция на руски военни в Сирия. Той поясни, че властите в Русия по всички начини противодействат на навлизането на руски граждани в Близкия изток, основно в Сирия, които да участват в бойни действия на едната или другата страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Драги продажни ***!!!Турция и Катар печатат сирийски фалшиви паспорти. Франция печата оригиналните. Де що има мусюльман мое да е законно сириец.Считайте и смятайте к'во пишете изобщя и за в бъдеще!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
има 2 резолюции : Едната е за балъците дет я спазват и другата резолюция е за Сашш която действа винаги в техен интерес и тя не важи за балъците ...... Аз мисля, че е крайно време да свалят един руски самолет там и да скиваш кво ше стане ....... напрао от флота на тея ше им останат само гумите, да мое се приберат със сал до Аляската ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Добре де, значи само Русия ли смята действията на коалицията за незаконни без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без разрешение на правителството на Сирия. Айде кажете тука разбирачите. Щото ако са незаконни наистина действията на американската коалиция, значи трябва да спрат и виновните да се осъдят. Ако пък са законни, значи всеки безпрепятствено може да си реши и да си бомбардира където пожелае и няма смисъл от НАТО да се пънат и да обсъждат нарушил ли бил руския самолет въздушното им пространство или не е, шот по горния принцип руснаците ко искат могат да пуснат и няколко бомби над турция примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още