IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank предупреди за нетна загуба от 6,2 млрд. евро за третото тримесечие

Загубата се дължи основно на финансови глоби и отписването на нематериални активи

10:06 | 08.10.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Deutsche Bank, огромната германска банка със сериозно присъствие на Wall Street, изправена пред стриктно регулиране в САЩ, предупреди в сряда, че очаква да отчете тежка загуба за третото тримесечие, съобщава New York Times.

Най-голямата германска банка предвижда нетна загуба от 6,2 млрд. евро за тримесечието. Тези резултати идват само няколко месеца след началото на мандата на новия съ-изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Креън, който се опитва да направи основно преструктуриране на институцията. Заедно със скандала и катаклизмите във Volkswagen, проблемите на Deutsche Bank посочват някои от слабостите на германската корпоративна култура.

„Новината не е добра и очаквам много от вас да бъдат разочаровани“, заяви Креън в съобщение до служителите си. „Очакваме да отчетем сериозна загуба за третото тримесечие“.

Deutsche заяви още, че ще препоръча намаляване или премахване на дивидентите си за останалата част от 2015 г. Съкращаване на дивидента е шокиращ ход за всяка банка. Той често предполага, че банката се опитва да запази капитала си, финансовата основа на банката, която я предпазва от шокове и загуби. По някои критерии Deutsche има по-малко капитал, отколкото някои от по-добре представящите се конкуренти.

Нетната загуба е в резултат на финансови удари за общо 8,5 млрд. долара. Често се налага новите главни изпълнителни директори да плащат финансови глоби, за да изчистят проблемите или да приключат с незавършените задачи, оставени от предишните лидери. Но при затруднените компании първият кръг от глоби обикновено не е последният.

И все пак акционерите в Deutsche могат да вземат присърце факта, че загубата за третото тримесечие е основно в резултат на отписването на т.нар. нематериални активи на стойност 6,5 млрд. долара. Това може да са активи, които отразяват минали печалби от разликите между пазарните им стойности и първоначалните им цени, така че намаляването на стойността им не се смята за толкова сериозно, колкото редуцирането на тази на финансови активи като облигации или заеми. И все пак отписванията на нематериални активи изглежда са продиктувани от по-високите капиталови изисквания от регулаторите. Тъй като много от регулаторните капиталови промени са налице от известно време, не е ясно защо Deutsche отчита тежестта им едва сега.

Освен това Deutsche заяви, че ще намали дела си в китайската банка Hua Xia Bank с почти 700 млн. долара. „Това отразява коригирана оценка, предзвикана от промяна в намеренията към собствеността, тъй като Deutsche Bank вече не смята този дял за стратегически“, се казва в изявлението на банката.

Deutsche заяви още, че очаква да задели 1,3 млрд. долара за бъдещи законови санкции. В САЩ правителствените агенции се опитват да определят дали Deutsche е нарушила санкциите за плащания към Иран и дали е манипулирала валутните курсове.

В съобщението си Креън подсказва за ход, който може да намали част от гнева на акционерите. Той казва, че отписванията и всяко намаляване на дивидента ще бъде отчетено при заплащането на служителите за 2015 г. Дори при това положение обаче подобно намаляване на заплащането може да не бъде дълбоко, имайки предвид коментара в съобщението: „Заявявам личния си ангажимент да се опитам да постигна справедлив баланс между интересите на служителите и на акционерите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
тествам црнзуриращия бот, да не се чудите кво пиша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
12
10
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Знаете ли как се пише "mrusna banka" на кирилица в инвестора? ето така *** банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis21
преди 8 години
Тоя немски колос има и прекалено много деривати , както и много нисък leverage (5-7%), дано не се срути като Лемън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Чисто и просто много голям "бизнес" се прави САМО заобикаляйки фасадно-бутафорните правила дето важат за по дребната цаца ... , апък германците нямат нито населението (като численост), нито военния капацитет да правят, чак толкова голям "бизнес", колкото се бяха засилили ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Нещо Дойче Банк са се правили на хитри по въпроса с ембаргото срещу Иран като не са го спазвали и сега ще ги накарат да съжаляват.Първо VW, сега DB... лъжа след лъжа, нарушение след нарушение... абе тия немци да не са българи или някои от български потомци избягали оттук след падането на България под турско робство? Много приличат на наши 'ора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Бухахахааа форумния кодекс е вече кодова дума баМка защото баНка се цензурира със звездички, явно е *** дума знам ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
bank е думата бе, какво нередно има в нея? БАНКА банка БАНКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още