IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Interpol и Europol стартират мащабна операция срещу трафикантите на хора

Агенциите планират да създадат специализирано подразделение за борба с трафика на хора

09:52 | 17.10.15 г.
Interpol и Europol стартират мащабна операция срещу трафикантите на хора

Interpol и Europol – двете големи транснационални правоприлагащи агенции, обявиха нови мерки за борба с организираните престъпни мрежи за трафик на хора, съобщава АП.

Агенциите планират да създадат специализирано подразделение за борба с трафика на хора. Това стана ясно след общото им оперативно заседание, което се състоя в Лион Франция.

Операцията е под името “Хидра”, като в нея ще се включат полицейските сили на 190 държави, включително някои африкански страни и държави от Южна Америка. Основната цел е разкриването на организаторите на трафика на хора, които прибират и печалбите от дейността.

Ръководителят на Interpol Юрген Щок коментира, че маршрутите за трафик на хора се променят много динамично. “Криминалните групи много интензивно използват модерни системи за комуникация, например социални медии. Необходимо е не само двустранен обмен на информация и регионално споделяне, но и глобално споделяне на информация, трансконтинентален обмен на информация”, допълва Щок.

През последните месеци потокът от мигранти към Европа се засили. Австрия е една от основните транзитни дестинации за хората, които се опитват да стигнат до Германия и Швеция, за да намерят сигурно убежище. На ден границата на страната се пресича от около 1 000 души.

Австрийската разузнавателна служба е една от първите, които започнаха да проучват развитието на маршрутите на каналджиите. Изводът е, че престъпните групи са високо професионални и международни и са опасни дори за самите мигранти.

Престъпните организации за трафик на хора са мотивирани от огромните печалби, с които финансират други свои престъпни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още