IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите предизвикаха бум на фалшивите млечни храни в Русия

В някои области имитиращите продукти с растителни мазнини заемат дял между 50% и 78% от млечните храни на пазара

17:49 | 19.10.15 г. 2
Санкциите предизвикаха бум на фалшивите млечни храни в Русия

Санкциите, които наложи руското правителство на Запада, предизвикват бум на фалшивите млечни храни в страната, сочат данните на Федералната агенцията по санитарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор), цитирани от ТАСС.

Те показват, че в редица области на страната т.нар. „имитиращи“ продукти, в които се влагат растителни, а не животински мазнини, достигат дял между 50% и 78% от млечните продукти на пазара.

Това е крайно опасна тенденция, смятат от Агенцията и в търсене на решение одобриха осем предприятия от Швейцария, които ще имат право да внасят сирене и готови месни продукти на руския пазар. Одобрението беше дадено след проверки на руските ветеринари, извършени още в началото на годината.

Очакванията са през ноември още пет швейцарски предприятия да бъдат допуснати до пазара в Русия. Сред компаниите, които имат право да продават своята млечна продукция в Русия, са Agraval, Emmi Milch и Margot Fromage, става ясно от справката на сайта на институцията.

Вече повече от година Москва забранява вноса на храни и селскостопански продукти от държави от ЕС, както и от САЩ, Япония, Канада и Нова Зеландия. Ембаргото е отговор на западните санкции, наложени заради анексирането на Крим и нестабилността в Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Който не верва, да си купи сирене "Олимп"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Винаги съм твърдял, че с руснаците сме повече от братя - много са ни удобни, за да се оправдаваме с тях, но сме като сиамски близнаци! Повече от очевадно е, как и без санкции и специални обстоятелства сме ги изпреварили с години в опитите да си евеме майката сами... Хихихи! И за разлика от нас, те мога, когато решат, да еват майката и на враговете си... хахаха...! И още една разлика - скоро в Русия ще има бити за тази гняз, а тук онзи ден мой познат пак беше си купил латексова пресовка за сирене срещу близо 14 лв./ кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още