IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще проведе отделни стрес тестове за по-малките банки

Процесът няма да бъде публичен, съобщи Даниел Нуи

11:58 | 20.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Даниел Нуи,&nbsp;<strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;">председател на Надзорния съвет на Единния надзорен механизъм на валутния съюз. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></span></strong></p>

Даниел Нуи, председател на Надзорния съвет на Единния надзорен механизъм на валутния съюз. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе през следващата година отделни стрес тестове за по-малките банки, които не участват в паневропейските стрестестове на Европейския банков регулатор (European Banking Authority). Това съобщи Даниел Нуи, председател на Надзорния съвет на Единния надзорен механизъм на валутния съюз, цитирана от Ройтерс.

Това, което ни беше казано, е че трябва да обмислим включване на около 70% от банковите активи в стрес теста, каза Нуи пред комисията по икономика в Европейския парламент. „За да достигнем този процент, трябва да включим много големи банки“, допълва тя.

Според Нуи е разумно тестовете да включват 50-60 банки, но все още няма точно договорен брой. Затова и по-малките финансови институции може да очакват да станат обект на проверки.

„Банките, които няма да участват в стрес теста на Европейския банков регулатор, ще подлежат на някакъв вид стрес тест в рамките на Единния надзорен механизъм, за да се прецени каква е нуждата от капиталови изисквания“, казва Нуи. „Процесът няма да бъде публичен“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още