IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни охранителни фирми ще помагат на Словения да се справя с бежанската вълна

Премиерът Миро Церар обяви бежанската криза за най-голямото предизвикателство в историята на ЕС

21:41 | 26.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Словения планира да работи с частни охранителни фирми, които да ѝ помогнат да се справи с управлението на потока от хиляди имигранти, които преминават през територията на страната към Северна Европа, обяви високопоставен представител на властите, цитиран от Ройтерс.

Повече от 76 хил. имигранти пристигнаха в Словения от Хърватия през последните 10 дни. Повече от 9000 от тях пък все още бяха в страната в понеделник, надявайки се да успеят да стигнат до Австрия до края на деня, докато много други бяха на път за Словения, минавайки през Хърватия и Сърбия.

Извънредната мярка беше обявена след като премиерът Миро Церар нарече бежанската криза най-голямото предизвикателство в историята на Европейския съюз (ЕС).

Отново в понеделник около 2000 имигранти чакаха в кално поле на границата с Хърватия пристигането на словенските автобуси, които да ги закарат до близкия бежански лагер, където да бъдат регистрирани и да получат разрешение да продължат пътуването си на север.

“Всичките ми най-близки и скъпи хора напуснаха Сирия и семейството ми прави същото. Там вече не е безопасно”, коментира 20-годишният Башир, който учи филмово изкуство в сирийския град Рака. “Искам да довърша образованието си в Норвегия или Финландия и да си намеря прилична работа”.

Афганистанският учител Али Хусани, който е на 35 години, твърди, че иска да отиде в Германия заедно с жена си и техния шестмесечен син.

“Притеснявам се, че Германия може да ни изпрати обратно вкъщи. Това няма да е честно”, коментира той. “Афганистан е в същата ситуация като Сирия… Талибаните убиха брат ми и ще убият и мен, ако се върна”.

Словения, най-малката държава по маршрута на бежанците, вече призова армията да помогне на полицията да се справи с потока от хора. Други страни от ЕС обещаха да изпратят общо 400 полицаи до края на тази седмица, които също да помогнат.

През последните 24 часа 8000 имигранти пристигнаха в Сърбия, насочвайки се към Северна Европа, твърдят от агенцията за бежанците на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още