IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки могат да се окажат в по-добро състояние от очакваното

Депозитите на бизнеса и домакинствата продължават да растат и през септември, сочат данните на централната банка

15:01 | 27.10.15 г. 3
Гръцките банки могат да се окажат в по-добро състояние от очакваното

Резултатите от стрес тестовете, които прилага Европейската централна банка (ЕЦБ) на гръцката банкова система, могат да се окажат по-добри от очакваното. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на свой източник в гръцката централна банка.

ЕЦБ извършва проверка на състоянието на четирите големи банки в южната ни съседка - National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank и Alpha Bank. Резултатите от нея трябва да станат публични на 31 октомври.

От централната банка посочват още и че през септември продължава ръстът на депозитите на бизнеса и домакинствата - с 0,44% на месечна база до 121,67 млрд. евро. Въпреки увеличението обаче, депозитите в банковата система в Гърция остават на най-ниската си стойностот 2003 година насам. Ръст на депозитите беше отчетен още през август - тогава стойността им се покачи незначително до 121,14 млрд. евро.

От декември 2014 година до юли 2015 година гърците изтеглиха 42 млрд. евро от банките. 

Междувременно комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис, който е на посещение в Атина, посочи, че рекапитализацията на банковия сектор трябва да стане още до края на тази година, допълва „Катимерини”.

„Съгласихме се да финализираме рекапитализацията до края на годината”, каза той след срещата си с гуверньора на централната банка на Гърция Янис Стурнарас.

Според споразумението, подписано между кредиторите и гръцките власти през юли, Гърция ще получи 25 млрд. евро за рекапитализация на банковата си система. Предварителни анализи обаче сочат, че ще бъде използвана по-малка сума от очакваното.

Три от четирите големи банки в Гърция (с изключение на Eurobank) са до голяма степен собственост на Гръцкия финансов стабилизационен фонд (HFSF).

В Гърция тече мисия за изпълнението на предвиденото в третата спасителна програма за страната. Ако страната изпълни условията, ще отблокира допълнителни 2 млрд. евро от първия транш по програмата. Има сигнали, сочени от германски медии, обаче, че парите ще се забавят поне до средата на ноември, защото правителството е изпълнило едва 14 мерки от предвидените 48. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
doc
преди 8 години
grackite banki sa malko,a ne mnogo falirali...edna dobra novina za evropa dnes...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Има сигнали обаче, че парите ще се забавят поне до средата на ноември, защото правителството е изпълнило едва 14 мерки от предвидените 48."Ако не бяха изпълнили нито една мярка парите можеше да се забавят и до средата на декември , а ако бяха взели контрамерки досега цяла Европа щеше да им се моли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Те да кажат ЕС колко пари наля в тая бездънна каца Гърция, не да ми правят анализи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още