IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Великобритания може да загуби две степени от рейтинга си, ако напусне ЕС

Агенцията дава на страната най-високия рейтинг от 1978 г., но през юни промени прогнозата на негативна поради опасността от Brexit

20:36 | 29.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рейтингът на Великобритания може да бъде понижен с до две степени, ако напусне Европейския съюз, предупреди международната рейтингова агенция Standard & Poor's.

Евентуален вот за излизане от ЕС може би ще доведе до понижение на оценката с една степен и дори с две степени, ако отношенията между Лондон и Брюксел се влошат значително, посочва в интервю за Ройтерс старши ръководителят на отдела за рейтинги Мориц Кремер.

Подкрепата сред британците за оставането на Обединеното кралство в ЕС намаля силно под натиска на мигрантската вълна преди референдума, който се очаква да се състои до края на 2017 година, отбелязва Ройтерс.

Анкета по-рано този месец разкри, че подкрепата за излизане на Великобритания от ЕС е 39% - най-високото ниво от 2012 г., след като през юни е била 27%.

Standard & Poor's дава на Великобритания най-високия рейтинг - ААА, от 1978 година, но през юни тази година прогнозата беше променена на негативна поради опасността от така наречения "Brexit".

Фактор за оценката на агенцията ще бъде и дали Шотландия ще остане част от Обединеното кралство след евентуален Brexit.

Според Кремер "едно нещо е страната да напусне ЕС, но ако бъде разделена в бъдеще, това ще доведе допълнителни усложнения и проблеми".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
това нещо като намек към пендеретчето камеран ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още