IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale листва 20% от Amundi

Книжата на дъщерното дружество на банката за управление на активи ще дебютират на борсата в Париж на 12 ноември

19:05 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale листва 20% от Amundi

Френската банка Societe Generale ще листне 20% от капитала на дъщерното си дружество за управление на активи Amundi, а търговията с акции започва на 12 ноември, пише Bloomberg.

На планираното публично предлагане (IPO) Amundi вече оценява акциите си близко до долния ценови диапазон на фона на ниския инвеститорски апетит заради колебанията на пазарите.

Офертите за акции на Amundi, които се подават до сряда, покриват интервала от 43 до 45 евро на акция. При тези стойности Societe Generale може да набере най-много 1,5 млрд. евро от продажбата на своя 20-процентен дял от дружеството за управление на активи, за да подсили капитала си.

Книжата на Amundi ще дебютират на борсата в Париж на 12 ноември, четвъртък. Фондовете на Amundi пък се предлагат и в България чрез поделението на Societe Generale.

Amundi стартира процедурите по IPO-то в началото на ноември, като определи ценови интервал за акциите от 42 до 52,50 евро, при което можеше да донесе най-много 1,75 млрд. евро на френската банка. Така Amundi можеше да стане и най-голямото дружество за управление на активи в Европа с пазарна капитализация от 8,8 млрд. евро.

При горната граница на последните ценови оферти пазарната капитализация на Amundi ще бъде около 7,5 млрд. евро. Британското дружество за управление на активи Schroders е най-голямото по пазарна капитализация, която е в размер на 8,1 млрд. лири (12,3 млрд. долара).

Amundi бе създадено през 2010 г. след сливането на бизнесите по управление на активи на Societe Generale и Credit Agricole. Credit Agricole ще остане най-големият инвеститор в Amundi, след като набере най-много 225 млн. евро от продажбата на близо 5 млн. акции. Освен това Credit Agricole продава близо 2% от общо 80-процентния си дял на поделение на китайската Agricultural Bank of China Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още