IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отчита рекорден износ на храни и селскостопански продукти

От октомври 2014 г. до септември 2015 г. износът на храни за Русия обаче намалява с 43%

17:58 | 04.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС отчита рекорден износ на храни и селскостопански продукти

През последната година износът на селскостопански продукти и храни от ЕС е на рекордно високо ниво. От октомври 2014 година до септември 2015 година от общността са изнесени храни на обща стойност 128 млрд. евро, което представлява увеличение от 6% на годишна база, отчита доклад на Европейската комисия.

Най-голям ръст бележи износът на европейски храни към Китай – в рамките на 38%, като страната изпреварва Русия от второто място в класацията на търговските партньори на ЕС при търговията с храни. Това, разбира се, не е изненада предвид наложените от Москва забрани за внос на продукти от ЕС, които бяха продължени с още година. По данни на ЕК износът към Русия намалява с 43% - от 10,4 млрд. евро на 5,9 млрд. евро в анализирания период.

Най-големият пазар на европейски хранителни продукти си остава САЩ. През от октомври миналата година до септември износът за Щатите се увеличава с 18 на сто.

Данните показват още и увеличение на вноса на храни в ЕС – с 8% до 111 млрд. евро.

Месечни изменения

След забележим спад през август износът на европейски селскостопански стоки и храни отново тръгва нагоре през септември, съобщават от Европейската комисия. Данните за август показаха свиване от 13%, но през септември има ръст – отново в рамките на 13 на сто на  месечна база или с 1,2 млрд. евро в парично изражение.

Най-видимо се повишава износът на европейки храни към САЩ – с 19% или с 295 млн. евро и към Китай – с 18% или 141 млн. евро. Леко намаление има на износа на храни и селскостопански продукти към страните от Северна Африка.

Статистиката показва още, че виненият сектор успява да компенсира загубите от август. Износът на вина записва най-значимото увеличение през септември – с 205 млн. евро. Като цяло износът на алкохолни напитки се увеличава със 183 млн. евро. Шоколадът и шоколадовите изделия пък са с ръст от 96 млн. евро.

Вносът на селскостопански стоки в ЕС също се повишава през септември – с 4,5% или с 388 млн. евро повече спрямо август. Данните показват, че намалява вносът на храни от Аржентина и Украйна, докато от Швейцария, Турция и САЩ има повишение.

Вината заемат 7,7% дял от общия износ на държавите от ЕС към външните пазари. Делът на българските вина в общия износ на напитката е 1,8 на сто. Най-голям дял в износа имат италианските (21,3%), португалските (19,6%) и френските вина (19,2%).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ти мани друго ама къде къде и айде на Кктай, ... че вече не остана ако Сашови ни забранат и там ... отече раотата .... :)) А технологиите нещо са спрели на завоя Китайците си ги имат вече всичко е копирано още отдавна,че и е доразвито ..... а там икономиката се забавя уж нали само на китайски гробища се плаче тука и как щели да имат hard landing да *** и тея само САЩа ръст на всичко там и на лампичките по елхите и там има ръст си евало мамейшъна са САЩа ....... на вързано куче леб не могат да дадат ама иначе шефове го раздават ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Ех тоя запад, уж голяма работа уж много технологии, а рекорда в износа е за храни. Да не се окаже накрая, че великите западни технологии са в сферата статистиката и монетарната политика :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 8 години
Ако М-р Драги беше по решителен вчера износът на храни от ЕС към останалия свят щеше да достигне огромни нараствания Но и това в момента е добре ЕС да бъде световен икономически лидер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още