IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански градове се борят със замърсяването на въздуха с безплатен транспорт

Инициатива на Торино, наречена “Остави колата и пътувай безплатно“, цели гражданите да бъдат въвлечени в проблемите на града

17:57 | 11.12.15 г.
Италиански градове се борят със замърсяването на въздуха с безплатен транспорт

Миналата година Торино беше посочен като града с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Оттогава ситуацията не се е променила, посочва агенция Ansa, цитирана от The Local.

Тази седмица бяха издадени предупреждения за здравето на гражданите, след като се очакваше атмосферното замърсяване да се повиши до опасно високи нива в четвъртък и петък. В опит да спре замърсяването кметството прави безплатни автобусите и метрото в четвъртък и петък, за да намали емисиите, предизвикани от усиления трафик в Торино.

„Това е страхотна идея“, коментира пред The Local 27-годишната психоложка Елена Кода. „Дано това да окуражи повече хора да използват публичния транспорт. Тук е много трудно да се каже кое е мъгла и кое смог“, коментира тя.

Инициативата, наречена “Остави колата и пътувай безплатно“, ще направи безплатни всичките 88 градски автобуса и метролинията, а автобусите в крайградските райони ще са безплатни  между пет часа сутринта и полунощ.

„Тези мерки против замърсяването призовават гражданите на Торино да поемат отговорност“, заяви кметът на града Пиеро Фасино. „Качеството на въздуха, който дишаме, е нещо, което всички сме призвани да защитаваме“.

Торино не е единственият град с издадени предупреждения за замърсяване на въздуха в Италия. Това се случи и в Милано, където в петък никой от записаните за велосипедната програма на града BikeMi няма да плаща, след като местните власти се опитват да окуражат гражданите да пътуват, без да създават вредни емисии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още