IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch и S&P: Рейтингът на Великобритания ще бъде понижен, ако напусне ЕС

И двете агенции са на мнение обаче, че гласоподавателите ще предпочетат да останат в съюза

14:02 | 12.12.15 г.
Fitch и S&P: Рейтингът на Великобритания ще бъде понижен, ако напусне ЕС

Две агенции за кредитен рейтинг заявиха, че Великобритания рискува да накърни кредитоспособността си и евентуално да се стигне до понижаване на кредитния ѝ рейтинг. И двете становища са направени в петък и се дължат на решението на премиера Дейвид Камерън да се допита до народа дали страната да остане член на Европейския съюз (ЕС).

Скоро след като Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че референдумът може да се отрази негативно върху перспективите пред икономическия растеж на Острова, Standard & Poor's заяви, че запазва първокласния рейтинг на страната, но с отрицателна перспектива. Рейтингът, даден от Fitch, е с една степен по-слаб, предава Ройтерс.

S&P потвърди решението си от юни да остави страната под наблюдение, като шансовете от намаляване на рейтинга в следващите две години са едно към три. Според Fitch ако се вземе решение страната да напусне ЕС, това ще бъде “умерено негативно” и може да накара Шотландия да напусне Великобритания. 

S&P оспорва един от основните аргументи на привържениците на напускането на ЕС, посочвайки, че имиграцията е имала положително влияние за цялостната икономика през последното десетилетие.

Агенцията повтаря становището си, че референдумът носи риск за големия сектор на финансовите услуги, експорта на Великобритания и икономиката като цяло. Ако се стигне до напускане на ЕС, това би могло да застраши способността й да финансира големия дефицит в платежния си баланс.

“В най-лошия случай, ако страната напусне съюза, това може да нанесе вреди върху паунда в ролята му на световна валута, която роля е оказвала значителна подкрепа за получаването на рейтинг ААА от началото на финансовата криза”, посочва S&P. Агенцията очаква Лондон да достигне до компромис с останалата част от ЕС относно реформите в блока през първата половина на 2016 г. И двете агенции са на мнение, че повечето гласоподаватели няма да искат да напуснат съюза.

Но S&P отбеляза, че кампанията, призоваваща за прекратяване на членството, е била по-добре финансираната и организираната от двете кампании, което повишава риска в крайна сметка гражданите да гласуват за отделянето от ЕС.

През октомври ръководителят на S&P за Европа заяви пред Ройтерс, че кредитният рейтинг на Великобритания може да бъде смъкнат с две позиции, ако страната реши да не участва повече в Европейския съюз.

Според Fitch, ако се стигне до изход от ЕС, това крие висока несигурност и може да зависи от дълги и сложни преговори.
“Какви ще бъдат последствията за рейтинга зависи от няколко фактора, включително въздействието върху растежа в средносрочен план, инвестиционните перспективи, външната позиция на Обединеното кралство и рискът от последващ референдум за независимостта на Шотландия ”, посочва още Fitch.

Отделен план за прехвърляне на правомощия към Шотландия и Уелс може да отвлече вниманието на правителството от справянето с фундаментални проблеми в икономиката, като например недостига на нови жилища, което ще навреди на конкурентоспособността на страната, казва S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още