IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн: Великобритания се нуждае от законови гаранции за интересите ѝ в ЕС

Британският народ не желае да бъде част от един все по-тесен съюз, смята британският финансов министър

13:29 | 03.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Озбърн ще подчертае, че справедливото отношение към страните извън еврозоната трябва да бъде осигурено със закон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Озбърн ще подчертае, че справедливото отношение към страните извън еврозоната трябва да бъде осигурено със закон. Снимка: Ройтерс

Великобритания няма да отстъпи още правомощия на ЕС и трябва да получи законови гаранции, че членовете на еврозоната не накърняват британските интереси. Това се очаква да заяви в днешната си реч в Берлин британският министър на финансите Джордж Озбърн, информира Ройтерс. Германският канцлер Ангела Меркел и британският министър на финансите ще държат речи на Конгреса на Съюза на германските индустриалци.

Той категорично ще очертае усилията на Великобритания да промени условията за членството си в ЕС.

Озбърн също така ще заяви пред германските бизнесмени, че британският народ не желае да бъде част от един все по-тесен съюз. Той ще подчертае, че справедливото отношение към страните извън еврозоната трябва да бъде осигурено със закон. 

Принципите на ЕС трябва да гарантират, че когато избира да се интегрира, еврозоната го прави по начин, по който не накърнява интересите на страните извън зоната, ще заяви британският финансов министър според предварително разпространената му реч. 

Озбърн, който се очертава като лидер на усилията на премиера Дейвид Камерън да извоюва по-добри условия за британското членство в ЕС, се намира на нов кръг от преговори в европейските столици, на който ще представи предложения на Великобритания за реформи, като същевременно държи шумните евроскептици в собствената си партия „в шах“ преди провеждането на референдума за членството в блока до края на 2017 г.

„Това трябва да бъде една Европа, в която ние не сме част от този по-тесен съюз... Още по-тесен съюз няма да е правилното решение за нас в дългосрочен план", ще каже още Озбърн.

Озбърн, който трябва да се срещне и с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, ще обясни опасенията, че по-тясна интеграция на еврозоната може да изкара Лондон извън играта във финансовата политика, засягаща банковия сектор. Финансовите услуги допринасят с около 8% към британската икономика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
За всяка страна е пагубно членството в този финансов съюз. ЕС е създаден за интересите на ЕЦБ, ЕЦБ пък е пуделче на ФЕД, ФЕД пък си е частен, е,. къде са тук интересите на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
ще заяви това, ще очертае онова...да не сте му откраднали и прочели дневника?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Vesko94
преди 8 години
Едно от желанията на Лондон е страните извън ЕС да не бъдат правно задължени да приемат еврото. Какво по-добро от това? Така членството в ЕС няма да бъде придружено с един процес, който доказано може да има негативни последствия за отделните страни, какъвто е процесът по приемане на еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още